Виктор Орбан: Плановете на ЕС за конфликта между Украйна и Русия няма да проработят

Виктор Орбан: Плановете на ЕС за конфликта между Украйна и Русия няма да проработят
Сметките на лидерите на Европейския съюз за поражение на Русия в конфликта с Украйна и смяна на ръководството в Москва са неоснователни, Европа се нуждае от друга стратегия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки в Астана на срещата на върха на Организацията на тюркските държави, съобщава ТАСС, предава Glasove.com.

Говорейки за украинския конфликт, той каза, че стратегията на лидерите на ЕС „е пълен провал“. „Те смятат, че Украйна ще спечели, а Русия ще загуби, след което ръководството в Русия ще се промени и те ще преговарят с новото ръководство на Русия. Това е провален план. Много е амбициозен, но няма да проработи“, заяви Орбан.

Въпреки това в Европейския съюз все още има настроение за продължаване на въоръжения конфликт в Украйна, каза той. „Лидерите на ЕС искат Украйна да продължи да се бие и ще ѝ осигурят финансиране и оръжия“, поясни унгарският премиер, като подчерта, че подобна стратегия е несъстоятелна.

В тази връзка той каза, че Европа се нуждае от план Б за Украйна, който предвижда прекратяване на огъня и мирни преговори. „Унгария подкрепя план Б. Ние призоваваме за изграждането на нова европейска архитектура за сигурност, която ще бъде приемлива както за Русия, така и за Украйна“, каза Орбан.

Освен това той изрази увереност, че „новата европейска архитектура за сигурност ще включва Турция и това ще има (положително) въздействие върху целия тюркски свят“. „Без Турция не може да има сигурност в Европа“, отбеляза унгарският премиер.

Орбан се обяви също за съхраняване на икономическите връзки между Изтока и Запада и против разделянето на света на нови блокове.