Васил Божков продължава да печели дела срещу държавата на Хунтата

Васил Божков продължава да печели дела срещу държавата на Хунтата

Три години след старта на процедурата по конфискация на имуществото му запорът върху част от  фирмите му е свален, установи „Уикенд”.

Важна победа срещу КПКОНПИ постигна бизнесмена Васил Божков.

До обрата се стига в края на миналата година. След решение на съда комисията изпраща съобщение до Търговския регистър, че се отказва от претенциите си върху над 10 дружества, на чието име се водят имоти и пари по банкови сметки за милиони левове. Така от началото на декември миналата година Васил Божков може отново да се разпорежда с имуществото си.

Припомняме, че рез 2020 г. КПКОНПИ се похвали, че е внесла в Софийския градски съд иск за 400 млн. лева срещу пребиваващия по това време в Дубай бизнесмен и съпругата му Елена Динева.

Става дума за десетки апартаменти, вили, сгради в България и чужбина, пари в банка, частен самолет за 34 милиона и яхта за 41 млн. лв. Под възбрана е и имуществото на десетки техни фирми. Сред тях и фирма, на чието име се води огромна сграда в центъра на Париж.

Три години след внасянето на иска съдът започва да вдига запорите върху част от фирмите на Васил Божков.

По всичко личи, че КПКОНПИ не е успяла докаже, че собствеността на Васил Божков е придобита от незаконна дейност.

Това не е първата победа над държавата, извоювана от адвокатите на Васил Божков. През август миналата година НАП свали запори за 49 млн. лева върху 30 от фирмите на милиардера. Те са наложени, след като данъчните започват проверка за неплатени данъци. Ревизията приключва с акт на НАП, че не са установени задължения към хазната.

Божков често заявяваше през последните години, че това са действия на Хунтата и че ще трябва да си върнем държавата, ако искаме да живеем свободно.

Спечелените дела явно потвърждават правотата на думите му. През последните седмици той даде ясно да се разбере, че е започнал да се занимава с политика и създаването на нов политически проект.

Вече са проведени срещи с общественици, неправителствени организации и представители на политически партии за обединяване и последващи общи действия на политическия проект.

Източник: mediamall.info

Още новини четете в категория Новини