АКТУАЛНИ

В Сърбия става страшно! Обявиха червен код за терористична опасност

В Сърбия става страшно! Обявиха червен код за терористична опасност
Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви червен код за терористична опасност в страната след нападението на жандармерист пред израелското посолство в Белград вчера, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Всички звена на МВР на Сърбия са приведени в най-висока степен на готовност и тяхната задача е да бъдат видими при осигуряване на обществения ред и мир и предотвратяване на евентуални терористични актове, пояснява РТС, цитирана от БТА.

„Това означава, че те ще бъдат на много места в Сърбия. Това е превантивна мярка, за да се предотвратят други действия. Понякога терористите знаят как да направят така наречената стръв, тоест да извършат действие, което е от вторичен тип и след това да бъде последвано от друго основно действие. Терористичният акт беше спрян на практика в началото“, обясни Дачич.

Той отбеляза, че критичните локации са дипломатически и консулски мисии, държавни институции, места, където има много хора, т.нар. критична инфраструктура, след това търговски центрове, центърът на града, ЖП и автогара.

В Сърбия има хора, които принадлежат към уахабитското движение. Едно е да бъдат наблюдавани дейностите им. Съвсем друго е, когато става въпрос за конкретно престъпление – съответно терористичното нападение над жандармериста Милош Йевремович. Трябва да се намери адекватна причинно-следствена връзка между дейностите на уахабитите и конкретното събитие“, обясни Дачич.

Той допълни, че се води широко разследване и двама души са задържани в ареста – Игор Деспотович, арестуван в Белград, и Кемал Бегович, който е арестуван при претърсване в град Нови пазар, където живее нападателят.

„Има и други неща – при едно лице бе намерено видео, на което се заклева във вярност на Ислямска държава с нож в ръка. Когато видите какво имат в апартаментите си тези хора, разбирате, че става въпрос за екстремисти“, посочи Дачич.

„Много детайли са ни вече ясни. Възстановено е движението на терориста от гарата – дошъл е от Младеновац. Разхождал се е из града, отишъл е до синагогата, там е видял полицията и не е могъл да извърши терористичен акт, затова е тръгнал към израелското посолство“, допълни вътрешният министър.

Според сръбския вътрешен министър първоначалната цел на нападателя е била синагогата в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия е сигурна страна и гражданите не бива да се притесняват. По думите му ще има още арести по случая и разследването ще приключи до вторник.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News