Улянов: МААЕ окончателно ще каже кой е обстрелвал Запорожката АЕЦ

Улянов: МААЕ окончателно ще каже кой е обстрелвал Запорожката АЕЦ

Въпреки че сега се твърди, че експертите на МААЕ не са в състояние да определят кой обстрелва Запорожката АЕЦ и близкия град Енергодар, те ще назоват виновника с времето, каза Михаил Улянов, пратеник на Русия в международните организации във Виена.

„За съжаление агенцията все още не е готова да назове имената на извършителите на тези бомбардировки, като се позовава на липсата на „неоспорими доказателства“. Твърди се, че експертите на МААЕ в централата не могат да определят кой управлява тези дронове и извършва атаки срещу АЕЦ и нейния сателитен град“, каза дипломатът.

Но той каза, че Русия е убедена, че „рано или късно“ ще се появят доказателства и тогава секретариатът на организацията ще трябва да посочи виновника.

Русия многократно е поставяла ситуацията в АЕЦ на вниманието на съответните международни организации, преди всичко на МААЕ. Генералният директор на агенцията Рафаел Гроси заяви, че атаките с дронове представляват очевидна опасност за жителите на Енергодар и завода, каза Улянов.

„Досега сдържаността на агенцията само насърчи украинските сили да продължат безразсъдните действия, които застрашават ядрената безопасност, включително ядрената безопасност на самата Украйна“, каза дипломатът.

По-рано генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви, че сутринта на 3 юли украински дронове са извършили три атаки срещу подстанция „Радуга“, която е част от системата на Запорожката атомна електроцентрала. Според изпълнителната власт при нападенията са ранени осем служители на ЗЕЕЦ, тъй като ударите са станали по време на извършване на ремонтни дейности в подстанцията.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News