Путин се среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Кремъл

Путин се среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Кремъл

Руският президент Владимир Путин проведе среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Кремъл. За последен път двамата политици се срещнаха през октомври 2023 г. на форума „Един пояс, един път“ в Китай.

През следващите шест месеца Унгария ще председателства Европейския съвет. На 2 юни Орбан посети Киев като лидер на нация, председателстваща Европейския съвет, където се срещна с украинския президент Владимир Зеленски.

Орбан предложи на Зеленски условия за прекратяване на огъня в Украйна, но Зеленски ги отхвърли, според кабинета му.

Самият премиер обясни, че представлява европейския континент и мирът е в негов интерес, но може да се постигне само чрез преговори с Русия. Преди това Киев забрани подобни разговори със собствен указ на Зеленски.

Унгарското правителство многократно е заявявало, че комуникационните канали с Русия трябва да останат отворени, включително за да се намери начин за уреждане на украинската криза. Междувременно по отношение на днешните си разговори Орбан отбеляза, че е дошъл в лично качество, а не като представител на Европейския съюз.

Будапеща е критикувана и дори оказвана натиск, както посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, от ЕС за своята прекомерна независимост. Междувременно представителят на Кремъл характеризира Орбан като политик, който може доста твърдо да защитава интересите на страната си.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News