Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър встъпва в длъжност като министър-председател на Обединеното кралство

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър встъпва в длъжност като министър-председател на Обединеното кралство

Лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър официално встъпи в длъжност като министър-председател на Обединеното кралство и получи мандат от крал Чарлз III да състави кабинет, според видеозапис от аудиенцията на краля, разпространен от Бъкингамския дворец.

61-годишният Стармър сега ще отиде в резиденцията си на Даунинг стрийт и ще се обърне към нацията като министър-председател. Той е третият министър-председател на Обединеното кралство по време на управлението на Чарлз III, който зае трона преди по-малко от две години. Предшественикът на Стармър като министър-председател, Риши Сунак, ръководи кабинета от 25 октомври 2022 г. до този петък.

Стармър пое поста ръководител на кабинета след парламентарните избори, проведени на 4 юли. Според предварителните данни Лейбъристката партия под негово ръководство си осигури най-малко 412 места в 650-местната Камара на общините, спечелвайки необходимото мнозинство за формиране на нова кабинет. Консервативната партия, която управлява от 2010 г., в момента има само 121 места. Продължава преброяването на бюлетините в още два избирателни района.

Стармър е 58-ият министър-председател в историята на Обединеното кралство. През деня той ще обяви новия състав на британския кабинет.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News