Украйна за първи път загуби канадската бойна бронирана машина Senator

Украйна за първи път загуби канадската бойна бронирана машина Senator

За първи път от началото на специалната военна операция на Русия Министерството на отбраната на Русия съобщи за загубата на канадската бойна бронирана машина Senator от украинските въоръжени сили.

„Подразделенията на Западната група войски заеха по-изгодни позиции, разгромиха личния състав и техниката на 58-а мотопехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна, 102-ра, 123-та сухопътна отбранителна бригада и 21-ва бригада на Националната гвардия в районите на селища Варваровка, Новоивановка в Запорожка област, Пречистовка и Нескучное в Донецката народна република, загубите на противника достигнаха над 140 военнослужещи и една бойна бронирана машина „Сенатор“ канадско производство“, казаха от министерството.

В същото време руските военни унищожиха складове за съхранение на безпилотни катери и БПЛА от авиационен тип на Въоръжените сили на Украйна. „Оперативно-тактическата авиация, безпилотните летателни апарати, ракетните войски и артилерията на групировките на войските на Въоръжените сили на Русия унищожиха складове за съхранение на безпилотни катери и БПЛА от авиационен тип и разгромиха струпвания на сили и военна техника на противника в 127 района“, казаха от министерството.

Подразделенията на руската бойна група „Юг“ също подобриха обстановката по фронтовата линия през последните 24 часа. „Подразделенията на Южната група войски подобриха обстановката по фронтовата линия и разгромиха живата сила и техника на 143-а пехотна, 30-а, 54-а, 93-та механизирана, 79-а десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Часов. Яр, Клешчеевка, Андреевка, Калинино, Григоровка, Красногоровка, Раздоловка и Верхнекаменское в Донецката народна република“, казаха от министерството.

Загубите на Украйна достигат до 220 военнослужещи в района на руската бойна група „Север“.

 

Загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на до 220 военнослужещи в зоната на отговорност на групировката „Север“, съобщи руското министерство на отбраната.

„Загубите на противника възлизат на до 220 военнослужещи, 10 пикапа, американска 155 mm гаубица M777, 152 mm оръдие D-20 и 122 mm гаубица D-30“, казаха от министерството.

В същото време през нощта руските въоръжени сили нанесоха групов удар по украински енергийни обекти и складове със западно авиационно оръжие. Според руското министерство на отбраната всички обекти са били ударени.

„В отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руските енергийни съоръжения, тази нощ руските въоръжени сили нанесоха групов удар с високоточно оръжие с голям обсег на въздушно и морско базиране и безпилотни летателни апарати по украински енергийни обекти, осигуряващи работата на предприятията на по военно-промишления комплекс, както и по складове за боеприпаси и въздушно оръжие, доставени на украинските въоръжени сили от западни страни, бяха поразени всички посочени цели“, казаха от министерството.

Руската бойна група „Център“ подобрява тактическата позиция, отблъсква 7 украински контраатаки

Подразделенията на групировката „Център“ за изминалото денонощие са отбили седем контраатаки на въоръжените сили на Украйна, като врагът е загубил до 425 военнослужещи, съобщи руското министерство на отбраната.

„Подразделенията на групата войски „Център“ подобриха тактическата си позиция и разгромиха формированията на 24-та, 110-та механизирани бригади на ВС на Украйна, 109-та бригада на техническата отбрана и 2-ра бригада на Националната гвардия в районите на населените места. от Новгородское, Воздвиженка, Новопокровское, Новоселовка Първая и Торецк в Донецка народна република бяха отбити седем контраатаки на 68-ма авиационна, 142-ра пехотна, 23-та, 47-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и 107-а терористична бригада. .

Министерството на отбраната също така отбелязва, че врагът е загубил до 425 военнослужещи, 155 мм гаубица М777, 152 мм гаубица Мста-Б, 122 мм гаубица Д-30 и 105 мм оръдие М119, произведено в САЩ.

Руската противовъздушна отбрана свали 48 украински БПЛА, ракета MLRS HIMARS

Руските системи за противовъздушна отбрана са свалили 48 украински безпилотни летателни апарата (БПЛА) и една ракета MLRS HIMARS за едно денонощие, съобщи руското министерство на отбраната.

„Системите за противовъздушна отбрана свалиха 48 украински безпилотни летателни апарата, както и една американска ракета HIMARS MLRS“, казаха от министерството.

В същото време през последното денонощие Западната бойна група на Русия е заела по-изгодни позиции в своята зона на отговорност, докато въоръжените сили на Украйна са загубили до 370 военнослужещи.

„Частите на Западната група войски заеха по-изгодни позиции и разгромиха формированията на 14-та, 60-а, 116-та механизирана, 3-та и 4-та танкови бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Синковка, Петропавловка, Харковска област, Червоная Диброва, Надя, Петровское в Луганската народна република, Торское и Терни в Донецката народна република“, казаха от министерството.

Общо от началото на специалната военна операция на Русия са използвани 613 самолета, 276 хеликоптера, 26 236 безпилотни летателни апарата, 531 зенитно-ракетни комплекса, 16 399 танка и други бойни бронирани машини, 1346 машини РСЗО, 10 745 оръдия на полева артилерия и минохвъргачки, т. както и 22 779 специални военни машини са унищожени.

Руската групировка Днепър побеждава украински бригади, Сили за териториална отбрана

Подразделенията на руската Днепърска групировка през изминалото денонощие нанесоха поражение на съединенията на десантно-планинската бригада, бригадата морска пехота на въоръжените сили на Украйна и войските на териториалната отбрана. Според руското министерство на отбраната врагът е загубил до 90 военнослужещи.

„Подразделенията на Днепърската група войски нанесоха поражение на силите и средствата на съединенията на 128-а десантно-десантна бригада на ВС на Украйна, 35-а бригада морска пехота и 126-а бригада на териториалната отбрана в районите на населените места Работино, Мала Токмачка, Нестерянка. в Запорожка област и Токаревка в Херсонска област загинаха до 90 военнослужещи“, казаха от министерството.

Освен това врагът загуби един танк, четири пикапа, една американска 155-милиметрова гаубица M777, едно американско 152-милиметрово оръдие D-20 и едно американско 105-милиметрово оръдие M119.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News