Конгресът на САЩ приема законопроект за финансиране на правителството без помощ за Украйна

Инициативата, която включва 16 милиарда долара за премахване на природните бедствия в САЩ, беше подкрепена от 88 депутати, а девет се обявиха против. По-рано Камарата на представителите одобри законопроекта, предава телевизионният канал CNN.

Конгресът на САЩ одобри законопроект за удължаване на финансирането на правителството на страната с 45 дни (до 17 ноември) без предоставяне на помощ на Украйна, според гласуването, излъчено на уебсайта на горната камара на Конгреса.

Законодателите в горната камара на Конгресът прекараха няколко часа в обсъждане на инициативата, одобрена от Камарата. Сенатор Майкъл Бенет (демократ от щата Колорадо) забави одобрението му, заявявайки, че в документа липсва разпоредба за подкрепа на Украйна.

 Той поиска от лидерите на Сената да се ангажират законодателите да приемат отделен законопроект за помощта за Киев през следващите дни.

 Преди гласуването лидерите на демократичното мнозинство в Сената и републиканското малцинство Чък Шумър от Ню Йорк и Мич Макконъл от Кентъки заявиха, че ще поискат одобрение за допълнително финансиране за Украйна. Освен това Бенет каза пред репортери, че ще има съвместно изявление на лидерите на Сената след гласуването.

Още новини четете в категория Новини