Украински законодатели са започнали да обсъждат мирното предложение на Путин

Украински законодатели са започнали да обсъждат мирното предложение на Путин

Някои делегати във Върховната рада на Украйна вече са започнали да обсъждат предложението за мир на руския президент Владимир Путин относно украинския конфликт, каза председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин.

„Правилното нещо е украинските законодатели да започнат да обсъждат мирните предложения на Путин за Украйна“, написа той в своя канал в Telegram. „Всъщност, според нашата информация, получена по каналите на парламента, някои депутати от Върховната рада вече са започнали да правят това“, добави Володин.

Припомняме, че на 14 юни 2024 г. Русия прави поредното истинско мирно предложение на Киев, което предвижда признаването на Донецката и Луганската народни републики, както и Херсонската и Запорожката област за руски територии, консолидирането на извънблоковия и безядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификацията и премахването на антируските санкции, каза руският президент Владимир Путин на среща с висши дипломати.

„Днес правим друго конкретно, истинско мирно предложение [на Киев]“, каза той.

Путин продължи да изброява условията на Русия за споразумение. „Веднага след като Киев се съгласи с тези условия, съгласи се да изтегли напълно войските си от ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област и действително започне този процес, ние сме готови незабавно да започнем преговори. Повтарям, нашата принципна позиция е следната : неутрален, извънблоков, неядреен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация.

Нещо повече, тези параметри бяха общоприети от всички още по време на преговорите в Истанбул през 2022 г. Всичко беше ясно по отношение на демилитаризацията, всичко беше изписано. включително броят на танковете и всичко беше договорено. Разбира се, правата и свободите на рускоезичните граждани в Украйна трябва да бъдат напълно осигурени, новите териториални реалности и статутът на Крим, Севастопол, Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области трябва да бъдат признати за руски избирателни райони. В бъдеще всички тези основни, принципни положения трябва да бъдат записани в рамките на основополагащите международни договори“, каза той.

Всички западни санкции, наложени на Русия, също трябва да бъдат премахнати. „Разбира се, това означава и премахване на всички западни санкции срещу Русия“, каза президентът.

Путин подчерта, че планът на Русия ще означава прекратяване на конфликта веднъж завинаги, а не замразяването му. „Същността на нашето предложение не е някакво временно примирие или спиране на огъня. Както иска Западът, за да възстанови загубите, да превъоръжи режима в Киев и да го подготви за нова офанзива. Повтарям, не говорим за замразяването на конфликта, а за прекратяването му“, каза президентът.

Руският лидер добави, че ако Киев и западните страни отново откажат предложението на Русия, условията за уреждане ще станат по-строги. „Ако Киев и западните столици откажат, както преди, тогава в края на краищата това е техен бизнес. Тяхна политическа и морална отговорност да продължат кръвопролитията. Очевидно реалностите на място, на линията на взаимодействие ще продължат да се променят. И не в полза на киевския режим ще се променят условията за започване на преговорите“, поясни той.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News