Учител от Нова Загора емоционално: Чуваш ли, Апостоле? Майкопродавци Отечеството ти ръфат, Апостоле!

Чуваш ли, Апостоле?

Чуваш ли, Апостоле? Ти, дето искаше да събираш четирите краища на Българско в едно. Ами, те ги събраха. Събраха му краищата и цяло го натикаха в торбата. Оттам вадят и ръфат. Отечеството ти ръфат, Апостоле! Ръфат го унуките на хаджииванчохаджипенчовци, на кириакстефчовци, на рачкопръдлевци и цяла кохорта от измекяри и хрантутници. 

Няма я ,,чистата и свята република“, Апостоле! Няма я! Бетер от монархия е. Народът иска едно, ала изродиците български налагат друго. И законът го няма, Апостоле, онзи, дето по вишегласието на всички щял да се избере. Да, ама то и вишегласие няма, щото една шепа ябанджии и политически вагабонти го прекрояват по техния си терк, както им скимне. Какво народът? Народът жив умрял. Никой не го бръсне за нищо. Комитети? Какви комитети? Няма такова нещо. Ти видя какво стана с твоите комитети. Предадоха те. На бесилото те окачиха. Прави излязоха твоите думи в писмото ти до ловчанлии от 7 декември 1872 г.:

,,…Подозирам предателство истинно и предателство без да ще от страх. 

Знам предателят и ако вие се отречете, ще ви го покажа да го видите кой е…“Не можа да го покажеш, та да го види мало и голямо и да го заплюе. Но не е бил само един, Апостоле. Много са били клетвопрестъпниците. Сега, за да измият срама, разнасят лъжата, че руският граф те бил окачил на бесилото. И руският цар, дето ни освободи от агарянско зло, беля си взе на главата с нас. Що клетви, що хули по него и по страната му, само и само да угодим на новите си господари-вълци, наметнати с овчи кожи. Пак наближава оня ден, Апостоле. Оня 6-ти ден на месец февруари, по новия календар на 18-ти, който през 1873-та година потопи в скръб цялата българска земя. Но пак, поради скудоумието българско и новата дата сбъркана. 

Пишат я 19-ти февруари. Тогава си спомнят за тебе. 

Тогава ще е цялата дандания. Пак речи, знамена, клетви за обич и вярност, славославения до Бога, цветя и венци… Но ти на всички не вярвай! Там отгоре, от високото, по-добре се вижда. Не слушай думите! Гледай делата! А, ония, дето са накачили портретите ти зад гърбовете си в началническите кабинети, те са най-големите народни душмани и майкопродавци. С твоя образ си купуват индулгенции за нечистите си съвести. Не им вярвай!

Знам, че този ден не е за фанфари и знамена. 

Ден за прошка е и за молитва. Прости ни, Апостоле и моли Бога за нас!

За нас и за България!

Щилиян Русев, бивш учител от Нова Загора

Източник: MediaMall.info