Участвал ли Тодор Тагарев в корупционна схема за 3D радари за 400 млн. лева?

Участвал ли Тодор Тагарев в корупционна схема за 3D радари за 400 млн. лева?

Поредна сенчеста обществена поръчка за колосалната сума от 400 милиона лева, свързана с националната сигурност на България, се превръща в мишена на лобистки интереси, в центъра на които се спряга името на военния министър Тодор Тагарев.

Става дума за доставката на седем 3D радара, без които използването на осемте нови американски изтребителя F-16 Block 70 е невъзможно, защото България в момента все още е със стари съветски радиолокационни системи, които са несъвместими с тези на НАТО и не могат да правят връзка с новите самолети, научи Narod.bg от два независими източника от Министерството на отбраната.

Участвал ли Тодор Тагарев в корупционна схема за 3D радари за 400 млн. лева?

По план първите бройки от бойните самолети трябва да пристигнат в началото на 2025-а. А производителите на радарите ще имат нужда от минимум две години, за да ги произведат и доставят. Затова и завършването на поръчката е от ключово значение за боеспособността на Българската армия.

Петимата кандидати за доставка на седемте 3D радара са подали сходни ценови оферти. Но заради лобистки интереси в полза на един конкретен играч, който Narod.bg ще осветли. Към момента не е ясно дали Министерството на отбраната ще поиска тяхното подобрение. С което ще спести десетки милиони на българския данъкоплатец.

От Narod.bg обещават продължение на разследването. За да научат хората за фрапиращи подробности около поръчката за 400 млн., с която се заиграва Тодор Тагарев.

Източник: narod.bg

Още новини четете в категория Политика.