Третата батарея „Пейтриът“ от Германия бе получена от Украйна

Третата батарея "Пейтриът" от Германия бе получена от Украйна

Германия предостави на украинската армия третата противовъздушна система Patriot (Пейтриът), която вече е на територията на Украйна, съобщи в петък германският посланик в Киев Мартин Йегер, пише The Kyiv Independent . 

„През последните месеци украинският екипаж завърши успешно обучението си в Германия“, обяви Йегер в социалната мрежа X.

Берлин обеща третата батарея през април в отговор на призивите на Киев за допълнителна противовъздушна отбрана. Украйна е изправена пред все по-интензивни руски въздушни атаки през последните месеци, които нанесоха тежък удар на енергийната инфраструктура на страната.

Освен последната доставка, Украйна експлоатира най-малко три системи „Пейтриът“ – една от САЩ и две от Германия. Холандия достави няколко пускови установки и заяви, че ще достави пълна система в сътрудничество с друга държава.

Румъния също обеща една ПВО система на Украйна, въпреки че точният график за доставката на румънските и холандските „Пейтриът“ остава неясен.

САЩ, които произвеждат „Пейтриът“ и притежават най-големия арсенал, заявиха, че в момента нямат планове за доставка на допълнителна батерия, но са дали приоритет на доставките на ракети за противовъздушна отбрана на Украйна пред други страни.

Усъвършенстваните оръжейни системи изиграха решаваща роля в защитата на украинското небе. Те са в състояние да свалят дори най-модерните балистични ракети „Кинжал“.

Източник: Труд

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News