Тръмп: Граничната политика на Байдън е „заговор за съсипване“ на САЩ

Тръмп: Граничната политика на Байдън е "заговор за съсипване" на САЩ

Републиканският фаворит Доналд Тръмп обвини президента Джо Байдън в събота, че участва в „конспирация за съсипване на Съединените щати“.

Чрез хлабави политики за сигурност, които позволиха на милиони мигранти да преминат през границата на САЩ с Мексико. Изказвайки се на предизборен митинг в Грийнсбъро, Северна Каролина, Доналд Тръмп изглежда намекваше, както и в миналото, че демократите се надяват да превърнат мигрантите, които влизат незаконно в страната, в надеждни избиратели.

Администрацията на Байдън, твърди, че Тръмп, се стреми „да срине американската система, да анулира волята на действителните американски избиратели и да установи нова база на власт, която им дава контрол за поколения“.

Тръмп даде подробности на вечерен митинг в Ричмънд, щата Вирджиния, след като повтори обвиненията. Позовавайки се на Белия дом на Байдън, той каза: „Те се опитват да ги регистрират (мигрантите), за да ги накарат да гласуват на следващите избори“.

Тръмп също така обвини Байдън, че предоставя „помощ и комфорт на чуждестранните врагове на САЩ“ като част от граничната си политика.

В отговор кампанията на Байдън посочи законопроект в Конгреса за сигурността на границата. Тръмп помогна за торпилирането му миналия месец, като призова републиканците да гласуват против него.

„За пореден път Тръмп се опита да отвлече вниманието на американския народ от факта, че уби най-справедливия и най-строгия законопроект за сигурността на границата от десетилетия, защото вярваше, че това ще помогне на кампанията му. Тъжно“, заяви говорителят на Байдън Амар Муса.

Под натиска на републиканците, които го обвиняват, че не успява да контролира границата. Байдън призова Конгреса миналата година да осигури повече финансиране за правоприлагане и заяви, че ще „затвори границата“, ако получи нови правомощия да връща мигранти.

Миналия месец обаче двупартиен законопроект за имиграцията спря в Сената на САЩ, след като Тръмп каза на републиканците да не го подкрепят, въпреки че съдържа няколко мерки за сигурност, които са поискали.

В предишни изявления Тръмп намекваше, че демократите целенасочено позволяват на мигрантите в страната да увеличат политическата си подкрепа. Отдавнашно твърдение, възприето от крайната десница, известно като „теорията за голямата подмяна“.

Само гражданите на САЩ могат да гласуват на федерални избори. Но Тръмп превърна граничната сигурност в централен принцип на кампанията си. Тъй като проучванията показват, че избирателите и в двете партии стават все по-загрижени за постоянния поток от миграция.

И Байдън, и Тръмп обиколиха южната граница на Тексас в отделни посещения в четвъртък. В знак, че всеки от тях разглежда въпроса.

Тръмп често твърди без доказателства, както направи отново в събота, че мигрантите са причинили скок на насилствените престъпления в американските градове.

На митинга в Северна Каролина Тръмп нарече притока на мигранти „инвазия“. Заяви, че Байдън ще „превърне нашите държавни училища в лагери за мигранти“.

„Няма да им позволим да превърнат САЩ в сметище, изпълнено с престъпления“, каза Тръмп.

Дженифър Мерсиека, професор в Тексаския университет A&M, която е написала книга за реториката на Тръмп. Заяви, че той често използва неоснователни твърдения за конспирация, за да подкопае опонентите си със „самозапечатващи се разкази“, които не могат да бъдат доказани като верни или неверни.

„По-рано той казваше, че слабостта на Байдън позволява слабост на границата, но тук това е заговор“, каза тя. „Тръмп попречи на законопроекта за границата, за да може да отправи тези обвинения срещу Байдън“.

Той водеше кампания в Северна Каролина и Вирджиния преди първичните избори във вторник. Две от 16-те номинации, които ще се проведат в цялата страна, което вероятно ще го тласне близо до спечелването на президентската номинация.

Източник: reuters.com  Превод и редакция: ОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм