Странни решения около изборите: Столичната избирателна комисия нареди да се гласува с машини

Странни решения около изборите: Столичната избирателна комисия нареди да се гласува с машини
Общинската избирателна комисия в София е решила в последния момент да не зачете решението на ЦИК да не се гласува с машини на вота в неделя. Това гласи решение, публикувано на уебсайта на ЦИК.

Странното е, че с действията си ОИК променя решение на ЦИК, който е органът над тях и има правомощия над техните. ЦИК реши да отмени машинното гласуване за вота след скандала със зам.-министърът на електронното управление, за който доклад на ДАНС гласи, че е заснел неправомерно кода на машините и го е изнесал на флашки.

Това е поредният опит машините спешно да бъдат изпратени към избирателните комисии, въпреки, че няма как да бъдат ползвани в неделя поради решението на ЦИК. По-рано стана ясно, че СИЕЛА са се опитали да закарат машините по местата и са ги извадили от складовете без разрешение.

В своето решение ОИК – Столична община пише, че смята решението на ЦИК за „непълно откъм реквизити“. Те цитират „абсолютна неразбираемост волята на Централна избирателна комисия“, въпреки, че ЦИК напълно ясно заяви, че няма да се гласува с машини в неделя.