Днес e ден за размисъл

Днес e ден за размисъл
Днешната събота е „Ден за размисъл“, преди насрочените за утре общи за страната местни избори, на които се избират общински съветници и кметове в 265 общини, кметове на кметства в над 3 000 села, както и районни кметове в София, Пловдив и Варна.

 Гласуването ще е само с хартиени бюлетини, както тази неделя, така и на балотажите на 5 ноември. Това реши снощи Централната избирателна комисия.  

От полунощ са в сила забраните за денят за размисъл и важат до края на изборният ден утре в 20 часа обясни говорителя на ЦИК Росица Матева.

Днес над 12 300 секционни комисии ще получат изборните книжа и материали, за да подготвят помещенията за гласуване. Секционните комисии, които трябваше да са със смесено гласуване, а те са над 9 000, няма да получат машини след снощното решение на ЦИК да отмени вота с устройства. 

Това стана след получен доклад на ДАНС и писмо от министъра на електронното управление, че удостоверяване на устройствата няма, обясни заместник председателя на ЦИК Емил Войнов.

Председателят на ЦИК  Камелия Нейкова нарече решението „много трудно“ и подчерта, че доверието към изборния процес е на първо място.

След решението за гласуване само с хартиени бюлетини и след като снощното заседание на ЦИК беше закрито, Комисията заседава отново извънредно и стана ясно, че, по информация на фирмата „Сиела Норма“, машините вече се транспортират и са пристигнали в част от областните центрове, а в други това ще стане по-късно. 
В същото време ЦИК не е давала разрешение машините да напускат склада, затова спешно е било изпратено писмо до вътрешния министър и директора на жандармерията те да бъдат върнати.  

Емил Войнов, заместник-председател на ЦИК, заяви: „Не сме давали разрешение за изнасяне от склада на тези машини. Ще трябва незабавно да се запечата складът, а тези машини, които са в областните центрове, незабавно да бъдат върнати в склада“.