Стотици милиони левове изразходвани за инфраструктура за самолетите F-16 и никаква яснота кога ще ги получим

Стотици милиони левове изразходвани за инфраструктура за самолетите F-16 и никаква яснота кога ще ги получим

Според публично известната информация България закупи на два транша 16 изтребителя F-16 от Съединените американски щати за над 4 млрд. лева. Големият въпрос е кога ще си получим поръчаната и платена стока?

В публичното пространство бе разпространена информация, че първите два самолета ще бъдат готови през 2024 г.. Това не означава, че ще си ги получим веднага. Подготовката за доставката им би трябвало да започне през следващата 2025 г.. И тук обаче предстои едно голямо „НО“, което е свързано с подготовката на инфраструктурата за приемането на самолетите.

От официален отговор на Тодор Тагарев до депутата Христо Гаджев научаваме, че общата стойност  на договорите свързани с приемането на самолетите F-16 Block 70 e 385 849 427 лева.

Стотици милиони левове изразходвани за инфраструктура за самолетите F-16 и никаква яснота кога ще ги получим

Както сами виждате, сумата е колосална за нашите стандарти, но тя в никакъв случай не е окончателна. От отговорът на министъра научаваме, че за обектите, които са пряко свързани с приемането на самолетите са сключени 32 договора. Още 58 договора са сключени за подобряване на инфраструктурата и имат отношение към нейното подобряване и експлоатация. Министърът на отбраната докладва, че по изпълнението на тези договори са възникнали затруднения. Те са свързани с извършване на доставки на недостиг или липса на основни строителни материали, агрегати и други. Инфлацията също е оказала пряко влияние върху финансовите разходи и сроковете за изпълнение.

Поради посочените по-горе затруднения Министерството на отбраната е предприело действия за прекратяване на осем от договорите. Министърът спестява информация от какво значение са тези договори. Той обаче не пропуска да обясни, че за завършването на инфраструктурата за приемането на самолетите F-16 Block 70 ще са необходими още пари. Колко пари още ще трябва да плати българския данъкоплатец, за да се изгради необходимата инфраструктура не става ясно. Нищо чудно един ден да разберем, че за инфраструктура сме дали повече пари от  тези за самолетите.

Както се казва, данъкоплатците са свикнали да плащат, а и никой не ги пита искат или не искат да плащат. 

 

Източник: MEDIAMALL

 

Още новини четете в категория Новини