Срещата на върха на НАТО ще се фокусира върху конфронтацията с Русия и конфликта в Украйна

Срещата на върха на НАТО ще се фокусира върху конфронтацията с Русия и конфликта в Украйна

Конфронтацията с Русия и военната подкрепа за Украйна ще бъдат основните теми на откриващата се тридневна среща на върха на НАТО във Вашингтон. По-специално, участниците ще говорят за укрепване на военния потенциал на алианса, увеличаване на размера на армиите на страните-членки, придобиване на нови оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана, както и нови изисквания за увеличаване на разходите за отбрана на европейски държави.

Украйна, както многократно са заявявали представители на страните от блока, няма да получи нито покана за членство в НАТО, нито конкретни обещания за приемане във времето. Вместо това лидерите отново ще направят обща политическа декларация, че възнамеряват да приемат Украйна в бъдеще, след края на конфликта с Русия. Под прикритието на „гаранции за сигурност“ за Киев ще бъдат взети редица решения, които ще удължат военния конфликт, по-специално относно доставките на оръжие, военното обучение и обмена на разузнавателна информация.

Що се отнася до страните партньори на НАТО, освен Украйна, на срещата са поканени лидерите на Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, за да обсъдят военно-политическото противодействие на Китай и КНДР. НАТО разглежда тази конфронтация като част от конфликта с Русия. Брюксел и Вашингтон смятат, че Китай и КНДР, заедно с Иран, са основните съюзници на Русия, които помагат на Москва да се справи с икономическия натиск на Запада и да концентрира военните ресурси, необходими за продължаване на специалната военна операция в Украйна, въпреки доставките на оръжие на Киев от всички западни държави.

Годишнина

Участниците в срещата на върха ще отбележат 75-ата годишнина от основаването на алианса. Тържеството обаче ще бъде помрачено от две събития.

Първо, това е неуспешното представяне на американския президент демократ Джо Байдън в телевизионен дебат с бившия президент и негов основен политически опонент републиканеца Доналд Тръмп. Дори сред най-верните му поддръжници това породи съмнения относно способността на настоящия президент на САЩ да ръководи Съединените щати и НАТО. Както отбеляза Politico, съюзниците от алианса се съмняват в перспективите на Байдън за преизбиране, така че американският президент ще трябва да покаже лидерски качества и да докаже своята компетентност на срещата на върха.

Второ, това е неотдавнашното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Русия, което ЕС и НАТО възприеха като подкопаващо общите усилия на алианса за военна подкрепа на Украйна.

Няма гаранции за „необратимо членство“ на Киев

На 31 май, говорейки на пресконференция в Прага след неформална среща на ръководителите на външните работи на страните от алианса, държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че на срещата във Вашингтон те „ще предприемат конкретни стъпки за сближаване на Украйна към НАТО и да гарантира, че има мост към членството.“ Неговият помощник по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън по-късно заяви, че Западът гледа на пътя на Украйна към НАТО като на необратим.

В навечерието на срещата обаче високопоставен представител на американската администрация не потвърди, че в заключителната декларация ще бъде включена тезата за необратимостта на присъединяването на Киев към алианса. Официалният представител обаче подчерта, че се очаква комюникето да съдържа „много силни сигнали за подкрепата на съюзниците за Украйна по пътя към атлантическа интеграция и също така ще подчертае важността на Украйна да работи върху демократични, икономически и отбранителни реформи“.

Пари за въоръжаване на Украйна

В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО не иска Минск 3, но възнамерява да гарантира, че Украйна „получава способността да сдържа Русия“. Затова, според Столтенберг, за да се постигне мирно уреждане на украинската криза на масата на преговорите, на Киев трябва да бъдат предоставени още повече оръжия.

Столтенберг потвърди, че на срещата на върха НАТО ще отнеме правомощията да организира трансфера на оръжия за Киев от водената от САЩ контактна група за координиране на доставките на оръжия за Украйна. За съюзниците в алианса тези доставки ще трябва да станат задължителни, а не доброволни. Всъщност НАТО няма да координира трансфера на оръжия в Украйна, а ще управлява този процес. За тези нужди, според Столтенберг, във Висбаден, Германия, вече е създадена командна структура от почти 700 офицери.

Генералният секретар на НАТО призна, че предложеният от него през пролетта проект на дългосрочна многогодишна програма за финансиране на доставките на оръжие и боеприпаси на Киев за срещата на върха не е бил одобрен. Първоначално той препоръчваше създаването на фонд от 100 милиарда долара годишно, след което амбициите бяха намалени до 40 милиарда долара годишно.

В резултат страните от алианса досега са постигнали предварителна договореност, че през 2025 г. ще отделят 40 милиарда долара за тези нужди. Столтенберг твърди, че участниците в срещата ще нарекат тази цифра минималната за военни доставки за Киев през следващите години, но как ще бъде формулирана това на практика ще стане ясно едва след публикуването на окончателната декларация от срещата.

На срещата на върха се очакват и нови обещания за доставки. По-специално Столтенберг обяви, че ще бъдат предоставени допълнителни снаряди и ракети и нови системи за противовъздушна отбрана и ще бъде взето решение за разширяване на обучението на украински военен персонал в Полша.

Милитаризация на индустрията и противоракетна отбрана

Лидерите на НАТО ще обсъдят и мерки за изграждане на собствен военен капацитет в Европа като част от конфронтацията с Русия. Сред приоритетните мерки Столтенберг посочи укрепването на системата за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, включително чрез използването на позиционния район на противоракетната отбрана AEGIS в Полша. Това е една от двете системи, разположени от Съединените щати в Европа след оттеглянето им от Договора за ПРО през 2002 г. Именно за тях Съединените щати и НАТО говорят от почти 20 години като за системи, които уж „не могат да бъдат използвани срещу Русия .“

Лидерите на алианса ще обсъдят и военни планове за увеличаване на броя на подразделенията, разположени или готови да бъдат разположени близо до границите на Русия. Ще бъде обсъдено развитието на военната логистика, включително модернизацията и изграждането на пътища, железопътни линии, тунели, мостове, пристанища и летища за бързо придвижване на подкрепления към източния фланг на НАТО. Представителите на страните от блока ще обсъдят планове за ускоряване на развитието на военно-промишления комплекс и увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси както за доставка на Украйна в открит конфликт с Русия, така и за попълване на собствените им резерви, които са сериозно изчерпани поради доставки за Киев.

Съединените щати възнамеряват да обявят нови стъпки за укрепване на противовъздушната отбрана и военния капацитет на Украйна, каза представител на администрацията на Вашингтон. Той уточни, че това предполага „значително укрепване на отбранителните способности на Киев“. По време на срещата на върха Вашингтон може да оповести и нова информация за предоставянето на американски изтребители F-16 на Украйна.

Мерки за сигурност

Основните събития на срещата на върха ще се състоят във Вашингтонския конгресен център в бизнес центъра на града. Проблемите със сигурността се решават от Тайните служби на САЩ, които осигуряват защита на висшето ръководство на страната и чуждестранните лидери на американска земя, заедно със столичната полиция и Националната гвардия на окръг Колумбия. Федералното бюро за разследване на САЩ ще следи ситуацията, за да идентифицира терористични заплахи. Органите на реда ще монтират защитни огради и пропускателни пунктове за автомобили и пешеходци по периметъра на мястото на срещата на върха. Някои улици в центъра на американската столица ще бъдат блокирани.

На част от руските репортери, по-специално на кореспондентите на ТАСС, беше отказана акредитация за срещата. От организацията не уточняват причините за отказа.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News