СКАНДАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ! Премиерът на Република Северна Македония нарече западаната част на България Пиринска Македония

СКАНДАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ! Премиерът на Република Северна Македония нарече западаната част на България Пиринска Македония

Скандално изявление даде премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на настояванията на президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Скопие да изпълнява Договора между двете страни. 

Радев по-рано заяви, че „маските са паднали, защото най-големия страх на властите в Скопие са думите „българин“ и „българско“. А Борисов изтъкна, че ако Договорът не се спазва, то властите в Скопие не биха могли да разчитат на подкрепата партия ГЕРБ за европейския път на РСМ.

Мицкоски нарече западаната част на България Пиринска Македония и добави:

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа, през XXI век да има политици като Радев… Готов съм да седна и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителство, защото ние идваме от Европейската народна партия. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейското знаме. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си превият гръбнака, нямат намерение да подписват всичко, а политици, които са готови да говорят по документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение“, заяви Мицкоски.

„Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение, не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство, а срам“,отбеляза още Мицкоски. 

Той отново припомни Съда по правата на човека в Страсбург за съществуването на македонско малцинство в България. 

„Така че днес имаме един безспорен факт чрез потвърждение от Съда по правата на човека в Страсбург, а това е, че в България има македонско малцинство. Издадени са 14 присъди от Съда по правата на човека, че в България има македонско малцинство, чието право да се организира в неправителствена организация, да не е в Конституцията, в неправителствена организация, за съжаление при такъв тип политици като г-н Радев е отречено. Призовавам за добросъседски отношения на двупосочна улица, за съвместно намиране на решение, защото ние като добри съседи трябва да обсъждаме, на базата на аргументи и факти, а не да политизираме това и да го свеждаме до низки страсти, този народ направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да върне на тази нация и тази страна“, добави Мицкоски.

 

Източник: Гласове

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News