Официално назначиха Марк Рюте за следващият генерален секретар на НАТО

Официално назначиха Марк Рюте за следващият генерален секретар на НАТО

Официално назначиха Марк Рюте за следващият генерален секретар на НАТО, предаде АФП. Той ще поеме поста от Йенс Столтенберг на 1 октомври, когато изтича мандата на настоящия секретар. 

Посланиците на всички 32 държави членки дадоха зелена светлина на кандидатурата на нидерландския премиер. 

Още миналата седмица стана ясно, че Рюте печели надпреварата, след като единственият му съперник, румънският президент Клаус Йоханис, се отказа. 

Рюте е почти 14 години начело на Нидерландия. Скоро той ще напусне добре познатия пост на премиер и ще поеме ръководството на НАТО в ключов момент.

Рюте ще трябва да се бори с тежките последици от войната на Русия в Украйна и с потенциалното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ след изборите през ноември. 

 

Настоящият главен секретар Йенс Столтенберг поздрави Рюте в публикация в социалната мрежа „X“. Той го нарече „истински трансатлантически и силен лидер“, търсещ постигането на единодушие.

„Пожелавам му успех, оставям НАТО в добри ръце“, добави Столтенберг.

„Поздравления, скъпи Марк Рюте, че бяхте избран за нов генерален секретар на НАТО. Вашето лидерство и опит ще бъдат от решаващо значение за Алианса в тези предизвикателни времена. Очаквам с нетърпение да работя с вас за по-нататъшно укрепване на партньорството между ЕС и НАТО“, написа в своя профил в „Х“ председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Източник: БТА

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News