Скандални разкрития за хакера „Емил Кюлев“

Скандални разкрития за хакера "Емил Кюлев"
Теодор Илиев, известен в интернет пространството като “Емил Кюлев”, още като ученик искал да бъде истински хакер и се опитвал да прави бели в различни сайтове. Това разкриха запознати с биографията на 21-годишния младеж, който бе арестуван преди дни.

ГДБОП и прокуратурата арестуваха в петък младия мъж, който стана известен с това, че от март 2020 г. се хвалеше, че е хаквал държавни институции, банки, фирми, застрахователни компании и други юридически лица, след което ги е изнудвал.

Според държавното обвинение Теодор Илиев много пъти е извършвал нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки институции. По време на акцията му по задържането, “Емил Кюлев” опитал да унищожи компютъра си, с който работел активно, пише “Труд news”.

Киберполицаите били по следите на “Емил Кюлев” още от 2017 г., когато той бил още непълнолетен ученик. Той бил напълно самоук и работел сам. Неговата цел била да се хвали във форуми за хакери, че е “ударил” малки сайтове. До момента той няма образование, свързано с компютри.

През 2020 година “Емил Кюлев” започна да изпраща имейли до медии. В тях обясняваше и предлагаше да продава данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании.

След като самоличността му бе разкрита, той се скри в Сърбия. Твърдеше, че е близък с Алексей Петров, но малко преди убийството нападна Петров с обиди. През юли миналата година се похвали, че е източил данните на над 2 милиона и 200 хиляди души от застрахователна компания “Лев инс”, която се смяташе за контролирана от Алексей Петров. Оказа се обаче, че той въобще не е хаквал базата данни, а се е хвалел със стара информация, събирана откъдето му скимне.

Очаква се тази вечер Софийски градски съд да реши дали Теодор Илиев да остане в ареста.

Източник: MediaMall.info

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News