Какво може да се случи, ако се стигне до връчване на трети мандат от президента

Какво може да се случи, ако се стигне до връчване на трети мандат от президента

Утре президентът връчва мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Няма да правим разбор на това какво казва нумерологията за числото 1, също и колко чудесно е, че опитът за съставяне на кабинет не е в месец с очакване на ретроградно движение на Меркурий.

Но какво да очакваме, какво повелява съобразяването с политическата логика и кой от играчите може да хвърли държавата в хаос в този момент? Тази главна роля политическата логика отрежда на президента Румен Радев и от това на кого ще реши да даде евентуален трети мандат за съставяне на правителство, зависи дали България ще бъде досъсипана.

Математиката не излиза

Бойко Борисов вече декларира, че той няма да бъде номиниран за премиер, но ще присъства на връчването на мандата на ГЕРБ-СДС, а партията му ще предложи правителство на малцинството “изцяло от ГЕРБ”. Само и единствено ДПС са в готовност да го подкрепят, но гласовете не стигат.

Правителство с мандата на Движението за права и свободи никой не смее да направи, няма и да посмее от притеснения за имиджова вреда, която може да го занули, още повече, че масово във времето, в огромната си част партиите се катериха по стълбата на властта с викове: “Долу ДПС!” и обвиняваха Пеевски и компания във всевъзможни грехове.

Вариантите за трети мандат

След като се опари сериозно от “сглобката” с ГЕРБ и загуби твърде много избиратели на последния вот, ППДБ декларира твърдо намерение да е опозиция и нищо друго, така че мачът за съставяне на правителство с втория мандат, който по право отива при ДПС, го броим свирен.

“Възраждане” продължава да държи третият мандат да отиде при нея и да събере около себе си коалиция анти-ГЕРБ, която без ППДБ просто няма как да стане. До болка познатият ни рефрен за евроатлантическата посока на страната е категорично отхвърлен от депутатите на Костадинов, които по традиция не стават на крак и за химна на ЕС. Няма и как да получат подкрепата на заявилите се първо като опозиция, и второ твърдо либерално насочени от ППДБ вече и избора си на група в Европарламента. Т. е и “Възраждане” като партия избор на Радев за връчване на третия мандат, не е вариант.

БСП не веднъж е била избор на Румен Радев, но със сигурност не е най-удачният вариант в ситуацията, в която след оставката на Корнелия Нинова, междуличностите драми дори се задълбочават и борбата за кокала вътре на “Позитано” се очаква да е по-люта отвсякога. Самата БСП се обяви в “в подкрепа на експертно правителство на националното спасение” и обеща да бъде диалогична.

Без да се лъжем, трети мандат, връчен на “Величие” звучи възможно най-абстрактно,

някои ще кажат дори несериозно, но не и величествено. Още не напълно ясният ни като идеи субект, държи на експертно, не програмно правителство с ясни цели. Разцепление и удари под кръста в самата формация видяхме още в първите дни на парламента, което би направило избора на президента още по не на място.

“Има такъв народ” заговори за “експертен кабинет, но с ясно обявена програма и конкретни срокове. След като Слави Трифонов побърза категорично да се разграничи от подкрепа на първия мандат на Борисов, Тошко Йорданов обяви готовност за разговори с всички парламентарни формации и дори да направи отстъпка излъченият от ИТН кандидат-премиер да бъде близък до друга политическа сила.

Вариантите са такива и всъщност клонят към редуциране до само един възможен за президента и това е ИТН. За да не отидем отново на избори и да продължават да ни посочват от Брюксел като политически нестабилните и яловите, на които не може да се разчита и които не могат да изпълнят критериите, за да си вземат парите от Европейския съюз.

Очевидно от президента Радев зависи дали ще поиска окончателно да хвърли България в хаос, ако не се съобрази с логиката на политическите отношения в България.

Източник: Труд

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News