Северна Корея обвини САЩ, Япония и Южна Корея за създаването на „азиатска версия на НАТО“

Северна Корея обвини САЩ, Япония и Южна Корея за създаването на „азиатска версия на НАТО“

Северна Корея вярва, че като засилят тристранното си сътрудничество в областта на отбраната, Съединените щати, Япония и Южна Корея се стремят да създадат „азиатска версия на НАТО“, се казва в изявление на севернокорейското външно министерство.

„Сега САЩ твърдят, че отношенията САЩ-Япония-РК (Република Корея – ТАСС) са просто отношения на сътрудничество за укрепване на регионалната стабилност и сигурност и не означават НАТО в азиатската версия, но това не е нищо друго освен реторика за избягване на международната критика за формирането на агресивен блок“, се казва в изявлението, цитирано от Корейската централна информационна агенция (KCNA).

Севернокорейското външно министерство остро осъди тристранните военни учения Freedom Edge, проведени в региона, описвайки ги като опит за „ескалиране на регионалното военно напрежение, упражняване на натиск върху Далечния изток на Русия и обсада на Китай“.

Министерството посочи, че споразумението за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната, подписано от лидерите на САЩ, Япония и Южна Корея през 2023 г., „напомня принципа на НАТО за колективна отбрана, че мобилизира своите отбранителни способности, ако страна членка бъде нападната, разглеждайки това като нападение на всички.“

„Тъй като НАТО организира годишни съвместни военни учения във всички сфери, включително земя, море, въздух и киберпространство, САЩ, Япония и Корея решиха да провеждат редовно тристранни съвместни военни учения в много области. Това означава, че отношенията между САЩ, Япония и Корея са приеха пълноценния облик на азиатската версия на НАТО“, се казва в съобщението.

Министерството критикува Токио и Сеул заради украинската криза.

„След избухването на украинската криза Япония беше твърдо упорита в действията за оказване на натиск върху Русия, а Република Корея открито се опита да предостави на нацисткия режим на [украинския президент Владимир] Зеленски смъртоносно оборудване. Тези факти показват, че тесните връзки между НАТО и тристранния военен блок САЩ-Япония-РК достигнаха опасно ниво“, се казва в изявлението.

Севернокорейското външно министерство обеща да не „пренебрегва ходовете на САЩ и техните последователи за укрепване на военния блок, който открито разрушава средата за сигурност на Корейския полуостров и сериозно застрашава глобалния мир и стабилност, но твърдо защитава суверенитета, сигурността и интересите на държавата и мира в региона чрез настъпателни и смазващи контрамерки“, подчертаха от МВнР.

Тази седмица Съединените щати, Южна Корея и Япония проведоха първото си тристранно военно учение, наречено Freedom Edge, в международни води на юг от южнокорейския остров Джеджу. Ученията включваха самолети, хеликоптери и кораби, включително USS Theodore Roosevelt на ВМС на САЩ и разрушителя ROKS Seoae Ryu Seong-ryong на Южна Корея.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News