Съветник на Орбан: Лидерите на ЕС ни заплашиха с „политическо изнасилване“

Съветник на Орбан: Лидерите на ЕС ни заплашиха с „политическо изнасилване“

Няколко държавни глави от ЕС директно са казали на унгарския премиер Виктор Орбан, че ще сринат унгарската икономика, ако той блокира пакет от икономическа помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, разкри неговият съветник Балаш Орбан.

Лидерите на ЕС подписаха огромния четиригодишен пакет от помощи по-рано този месец, след като унгарският лидер вдигна ветото си в замяна на някои малки отстъпки от 26-те други държави-членки на блока. Тези отстъпки включват ежегоден дебат относно прилагането на помощта за Украйна и обещание за преразглеждане на въздействието на тази финансова помощ върху бюджета на ЕС след две години.

По-рано в медиите изтече план на ЕС за орязване на финансирането за Будапеща и саботаж на унгарската икономика и валута, ако Будапеща запази ветото си.

Балаш Орбан, който няма роднинска връзка с Виктор Орбан въпреки съвпадението на фамилиите, заяви пред австрийския вестник Exxpress, че множество лидери на ЕС са се обадили по телефона на Виктор Орбан и „безочливо са му казали точно тази заплаха“.

„Водещи политици се обадиха на моя премиер и му обясниха това открито“, заяви съветникът на Орбан. – „Ние отхвърлихме този подход. Това противоречи на основната идея на ЕС. Това е де факто политическо изнасилване“.

Пред френското списание Le Point Виктор Орбан обвини Европейския съвет, че се опитва да го „изнудва“. Той заяви, че планът на съвета да серине унгарската икономика е реален, но не каза дали е бил заплашван от държавни глави на ЕС.

Според „Файненшъл таймс“ ЕС е планирал да изтегли финансиране от Унгария, като по този начин възпрепятства способността й да субсидира преките чуждестранни инвестиции и в крайна сметка да срине стойността на унгарския форинт. Европейският съвет отказа да потвърди или отрече съществуването на плана, като заяв, че не коментира изтекла информация.

 

Източник: obektivno.bg

Още новини четете в категория Свят