АКТУАЛНИ

Саудитска Арабия: Спираме преговорите за нормализиране на отношенията с Израел

Саудитска Арабия: Спираме преговорите за нормализиране на отношенията с Израел

„Саудитска Арабия реши да спре обсъждането на евентуално нормализиране на отношенията с Израел и информира американските официални лица“, заяви за АФП източник, запознат с дискусиите.

Кралството от Персийския залив, в което се намират свещените места в исляма, никога не е признавало Израел и не се присъедини към договореностите от 2020 г., сключени с посредничеството на САЩ, в резултат на които неговите съседи от Персийския залив Бахрейн и Обединените арабски емирства, както и Мароко, установиха официални връзки с Израел. 

През последните месеци администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настояваше усилено Саудитска Арабия да предприеме същата стъпка.

При фактическото управление на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, Рияд бе поставил условия за нормализиране на ситуацията, включително гаранции за сигурност от Вашингтон и помощ за разработване на гражданска ядрена програма. 

В интервю за Fox News миналия месец Мохамед бин Салман заяви, че „с всеки изминал ден сме все по-близо“ до сделка, въпреки че също така настоя, че палестинският въпрос е „много важен“ за Рияд.

„Трябва да решим тази част. Трябва да облекчим живота на палестинците“, каза той.

Новината, че дискусиите за нормализиране на отношенията са отложени, идва в момент, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да се срещне със саудитския си колега в събота – последната спирка от обиколката му в шестте държави от региона. 

Дипломатически натиск 

През седмицата, откакто Хамас започна атаката си срещу Израел, Рияд изрази все по-голямо безпокойство за съдбата на палестинците в контролираната от Хамас ивица Газа, където Израел нанесе хиляди удари и нареди евакуация на северната част на територията, което накара хиляди да избягат. Саудитска Арабия също така оповести дипломатически действия „за спиране на продължаващата ескалация“, като се свърза с регионални лидери в региона и извън него.

В четвъртък саудитските държавни медии съобщиха, че Мохамед бин Салман е обсъдил „настоящата военна ситуация в Газа и ситуацията в региона“ с иранския президент Ебраим Раиси. 

Това беше първият разговор между двамата, след като през март страните им обявиха изненадващо сближаване с посредничеството на Китай след седем години прекъснати връзки. 

В петък Саудитска Арабия осъди разселването на палестинци в Газа и нападенията срещу „беззащитни цивилни“, като отправи най-силната си критика към Израел от началото на войната. 

Рияд „потвърждава категоричното си отхвърляне на призивите за принудително разселване на палестинския народ от Газа и осъжда продължаващите нападения срещу беззащитни цивилни граждани там“, се казва в изявление на външното министерство.

Източник: france24.com