САЩ и Обединеното кралство нанесоха 19 удара по Йемен за една седмица

САЩ и Обединеното кралство нанесоха 19 удара по Йемен за една седмица

Военните на САЩ и Обединеното кралство нанесоха 19 удара, насочени към територията на Йемен през изминалата седмица, каза лидерът на движението Ансар Аллах (Хути) Абдел Малек ал-Хути в телевизионно обръщение, излъчено от Al Masirah .

Ал-Хути не даде подробности за последиците от ударите. Въпреки това той посъветва арабските и мюсюлманските страни да проявяват предпазливост, така че Вашингтон да не може да започне атаките си срещу Йемен от техните суверенни територии.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа групата заяви, че ще удари израелска територия и ще попречи на кораби, свързани с тази страна, да преминат през Червено море и протока Баб ал-Мандаб, докато операцията в палестинския анклав приключи . Хусите атакуват цивилни кораби в Червено море и Аденския залив от ноември. На 14 март Абдул-Малик ал-Хути каза, че групата ще атакува кораби, свързани с Израел, плаващи през Индийския океан към нос Добра надежда.

В отговор на тези атаки САЩ и Обединеното кралство обявиха операция Prosperity Guardian, за да гарантират свободата на корабоплаването в Червено море. След това Обединеното кралство и САЩ започнаха да нанасят редовни удари по военни обекти на хусите в различни йеменски провинции.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News