АКТУАЛНИ

Джефри Сакс: САЩ е единствената страна в света, където никога не е имало преврат, защото това е единствената страна, в която няма американско посолство

Джефри Сакс: САЩ е единствената страна в света, където никога не е имало преврат, защото това е единствената страна, в която няма американско посолство

Джефри Сакс в интервю за Тъкър Карлсън за историята и същността на американската външна политика – патологична амалгама от глупост и арогантност, довела до кръвопролития със стотици хиляди жертви, десетки разрушени страни, унищожени икономики. Патология, която днес води света към ядрена катастрофа. Свидетелство от първо лице:

Боже, нашият живот е в ръцете на няколко души, надявам се дано те се научат на малко благоразумие, каквото им липсва от дълго време. Те дори не разбират какво е да разговаряш с отсрещната страна. И моята абсолютно централна и основна идея е Байдън да говори директно с Путин и да започнат да разговарят. Нашият живот е в сериозен риск.

Имаме много луди хора в нашето правителство, знам го, достатъчно възрастен съм, за да знам от над 40-годинишния си професионален живот, че има много неуравновесени хора в нашата страна. Имаме много съюзници, които казват:

„О, можем да го направим!“ Имаме президента на Латвия, който туитва или ексва, или както там сега се казва: „Russia delenda est“, което значи „Русия трябва да бъде разрушена“, което е заиграване със старата фраза, приписвана на Катон, „Картаген трябва да бъде разрушен“. Сериозно?!

Най-големият от всички наши проблеми е, че неоконсерваторите, които дирижират шоуто от 30 години, смятат, че САЩ могат да правят каквото си поискат. Това е най-същественият момент, който трябва да бъде разбран, относно американската външна политика. Те грешат, продължават да се дънят, продължават да ни въвличат във войни за над трилион долара, продължават да убиват много хора, но основното им убеждение е, че САЩ са единствената суперсила, че те са еднополярна сила, че могат да правят каквото си искат. Затова не можаха да чуят Путин през 2007 г., както и останалите европейци.

Войната в Украйна започна с преврата на ЦРУ срещу демократичния президент Янукович. Позицията на Путин, съвсем точна в онзи момент, беше:

„Няма да позволя на НАТО да вземе военноморския ми флот и военноморската ми база в Крим. Шегувате ли се?!“

Ако прочетете този проект за нов американски век, „Въстановяване на американската отбрана“, там пише – може би Русия ще бъде децентрализирана на Европейска Русия, Централноазиатска Русия или Сибирска Русия, както те я наричат, и Далекоизточна Русия. В общи линии това казват, има дори някакви комисии във Вашингтон, които се казват „Деколонизиране на Русия“. Те се надяват, или ЦРУ се надява – никога няма да ни кажат истината за нищо – тяхната дългосрочна визия е, че след падането на Съветския съюз Русия ще се дезинтегрира, ще деградира по различните си етнически линии, по географските си линии. Защо има такъв американски проект? Според мен има такъв американски проект, само защото САЩ негодуват, че има страна, която има 11 часови зони и е в пъти по-голяма и е толкова голяма, че самото ѝ съществуване отрича глобалната хегемония на САЩ. С други думи, колко арогантно от тяхна страна да ги има!

Путин е много умен. Води Русия много ефективно. И тъй като излиза от КГБ, той разбира начина, по който САЩ действат, защото ние станахме държава на службите по сигурност. Станахме държава, в която ЦРУ има абсолютно извънредно влияние и Путин разбира това. Той действително разбира как ние действаме. Не му харесва, но го разбира. И тъкмо защото произходът му е от КГБ, негови партньори са ЦРУ, той няма илюзии относно САЩ. Би ми се искало да му докажем, че греши, но не можем.

Знам от европейски лидери, от дълги дискусии с много подробности, че Буш-младши им казва: „Не, не, няма проблем, не се притеснявайте, разбрах ви относно Украйна.“ След което излиза във ваканция за Коледните празници, връща се и казва:

„Да, НАТО ще се разшири до Украйна.“ И европейците са шокирани. Бесни. „Какво правите?!“

Трийсет години провокации, през които нито за момент ние не приехме мира за възможен отговор, а единственото, което приемахме е „Ще правим каквото си искаме, където си искаме и никой няма право да ни казва нищо.“

Ние сме държавата, която си изкарва прехраната със сваляне на чужди правителства. Това не е добро призвание за нас. То почти винаги завършва с катастрофи, кръвопролития, трайна нестабилност.

Трябва да си корав, за да играеш тази „Игра на риск“, знаеш, че ще има и колатерални загуби. Милиони хора умряха във войните, които Америка си пожела. Но, ако си голямо момче, няма да позволиш това да те спре. Мисля, че е много дълбоко залегнало, че няколко хиляди живота тук или там – моля ви, в крайна сметка става дума за това кой управлява света!

Защо САЩ е единствената страна в света, където никога не е имало преврат? Защото това е единствената страна, в която няма американско посолство.

 

Източник: Гласове

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News