АКТУАЛНИ

Съседски удар в гърба: Полша и Унгария предявиха претенции към Украйна

Съседски удар в гърба: Полша и Унгария предявиха претенции към Украйна

Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Въпросът трябва да бъде обсъден от 27-те страни членки на следващата среща на върха в Брюксел на 14-15 декември. Има две държави обаче, които могат да бъдат сериозна пречка пред присъединяването на Украйна към съюза, пише Obozrevatel.

Урсула фон дер Лайен заяви, че Украйна е изпълнила 90% от реформите, очаквани от нея от ЕС. Полша и Унгария обаче имат претенции към Киев. Те наистина могат да усложнят преговорния процес. Унгарският премиер Виктор Орбан като цяло заяви, че Европейският съюз дори не трябва да започва преговори с Украйна, което прави ситуацията още по-заплашителна.

Парламентарната комисия за интеграция на Украйна в ЕС призна, че позицията на Полша и Унгария може да бъде сериозна пречка за по-нататъшното придвижване на Украйна към ЕС.

Полша обяви, че докато Украйна не реши въпроса с ексхумацията на останките на жертвите на Волинското клане, дотогава „няма смисъл Киев да мечтае за присъединяване към ЕС“. Клането през Втората световна война е един от историческите въпроси, които сериозно разделят Варшава и Киев.

Варшава не отговори ясно дали ексхумацията е условие за подкрепата на Полша за присъединяването на Украйна към ЕС, но само добави, че този проблем трябва да бъде решен. Но не само историческите рани тревожат днешна Полша в отношенията ѝ с Украйна. Еуфорията от многостранната помощ в началото на инвазията постепенно тръгна в по-прагматична посока. Това доведе до ограничения върху украинските селскостопански продукти, които бяха инициирани от редица съседни страни, включително Полша. Износът на зърно също е сред въпросите, по които има много разногласия.

По отношение на Унгария, от доста дълго време унгарският премиер повтаря руски пропагандни наративи за пълномащабната инвазия в Русия, отказ от помощ на Украйна, демонстративно поддържане на топли отношения с Кремъл, като под различни предлози се противопоставя на помощта от ЕС към Киев и присъединяването на Украйна в НАТО. Правителството на Орбан заплашва да наложи вето на следващата среща на върха на ЕС през декември. Причината е, че се твърди, че правата на унгарското малцинство в Украйна са нарушени заради приетия езиков закон, който задължава малцинствата, не само унгарските, да получават поне 70% от образованието си на украински език.

Европейският съюз се опасява, че правителството на Орбан ще заеме непримирима позиция по този въпрос и ще бъде почти невъзможно да се преодолее ветото. Външният министър Сиярто, подобно на Орбан, обвини Украйна в „нарушаване на принципите на Европейския съюз по отношение на националните малцинства“.

Украинското издание пише, че с Полша може да се преговаря, но с Унгария ще е много трудно.