Руското посолство излезе с остра реакция. „Можем да кажем, че българските власти просто се изплюха в лицето на нашата църква“, заяви Митрофанова.

Руското посолство излезе с остра реакция. "Можем да кажем, че българските власти просто се изплюха в лицето на нашата църква", заяви Митрофанова.

Руското посолство в България излезе с остра реакция. От там посочиха, че двустранните отношения между двете страни стремително деградират.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, днес свещениците от Руската православна църква „са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес“.

„После те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

„Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност“, допълни посланикът.

Според нея „много енориаши ходят в Руската църква в София“ и подобно събитие е „падане в бездната“.

„Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква“, отбеляза Митрофанова.