Руската църква в София отваря врати

Руската църква в София отваря врати

Отварят руската църква в петък. По информация на БНТ, новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук е пристигнал у нас преди дни, и именно в петък ще отслужи първия си молебен в столичния храм „Св. Николай Мирликийски“. В събота ще има бдение, а първата света Литургия ще е в неделя. Така ще бъде възстановен и достъпът до криптата, където е гробът на свети Серафим Софийски, която остана заключена след затварянето на храма.

Припомняме, че на 21 септември Руската църква „Свети Николай Мирликийски“ в София бе затворена, след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Имаше серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на храма и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Църквата беше заключена от отец Васиан при напускането му на храма. Няколко дни по-късно Българският патриарх Неофит, в качеството си на Софийски митрополит, назначи български свещеници, които да поемат обгрижването на вярващите. Но заради противоречието за собствеността храмът остана затворен.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на имота – документите в Агенцията по вписванията и Държавната агенция „Архиви“ показват, че това е руското посолство. От Министерството на правосъдието обаче излязоха с позиция, че е необходима задълбочена проверка. Пред БНТ нотариусът, изповядал сделката, заяви, че при прехвърлянето е предоставен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата започна разследване на случая.