Словакия спира помощта за Украйна

Словакия спира помощта за Украйна

Новото словашко правителство отхвърли проект на предходния кабинет за държавна оръжейна помощ за Украйна на стойност малко над 40 млн. евро. Според премиера Роберт Фицо, който в кампанията си казваше, че няма да изпрати и един патрон на украинския фронт, подкрепата е била единодушно от трите партии в управлението.

Този път става дума за 140 ракети KUB за зенитни системи, над 5 хиляди снаряда 125 мм калибър, 4 милиона патрона 7.62 мм, осем тежки минохвъргачки и 1200 мини.

Петер Пелегрини, бивш съпартиец на Фицо и лидер на HLAS (една от трите партии в коалицията), коментира, че целта е да не се изпразнят складовете на словашката армия, а не да се спре всякаква помощ. Кабинетът обсъди изпращането на устройства за разминиране и строителство на болници. Дипломати, цитирани от „Ройтерс“, посочват същата причина и коментират, че ще е минимален ефектът от спирането на този пакет.

Общо 13 помощни пакета е изпратила властта в Братислава от самото начало на руската агресия и тяхната стойност надхвърля 670 млн. евро. В тях имаше бойни машини за пехотата, зенитни комплекси С-300 и изведени от въоръжение бойни самолети МиГ-29.

Кабинетът на Фицо още в самото начало каза, че предпочита да работи за мирни преговори и спиране на войната, поради което няма да изпраща въоръжение с държавни средства, но всички частни сделки на военнопромишления комплекс за Украйна си продължават.

Такъв е случаят с поръчката на гаубици Zuzana 2. Те са смятани за един от най-добрите продукти на словашките заводи и 8 от тях вече заминаха за Украйна. След това три страни (Дания, Норвегия и Германия) поръчаха за Украйна още 16 броя. За тях ще бъдат нужни и снаряди, а Словакия едва ли ще се откаже от програмата на ЕС за подпомагане засиленото производство на муниции. Търсените 155-мм снаряди се произвеждат тук от ZVS Holding, в който по 50% държат държавата и частната Czechoslovak Group (CSG) на чешкия бизнесмен Михал Стрнад.

Министърът на отбраната Роберт Калинак каза преди няколко дни, че министерството иска да прегледа някои договори, но не даде никакви подробности. Част от сделките не са за Украйна, а за модернизиране на армията на Словакия. VOP Nováky – компания, която е част от групата CSG, занимава се с модернизиране и удължаване жизнения цикъл на мунициите в Словакия.

Днес решението на правителството бе критикувано от Михал Шимечка – лидер на „Прогресивна Словакия“ (най-голямата опозиционна партия), че така се нарежда до политиката на унгарския премиер Виктор Орбан. Според него пред съюзниците се накърнява репутацията на страната като партньор, на който може да се разчита, а за Братислава става по-трудно да прокарва международните си инициативи.

„Очевидно е за всеки, имащ дори малко познания по геополитика, че правителството действа срещу словашките стратегически интереси. Военната помощ за Украйна не е просто дарение, а солидарност с жертвата на агресия. Логиката е проста – колкото по-силна е украинската армия, толкова в повече безопасност сме ние тук, тъй като руската армия е държава далеч от границите ни“, каза той в специално изявление.