АКТУАЛНИ

Русия и Китай помагат за гарантиране на глобалната енергийна сигурност

Китай ще продължи да увеличава вноса на алуминий през 2024 г., особено от Русия

Китайско-руското енергийно сътрудничество помага за осигуряване на енергийна сигурност и устойчиво развитие не само в тези две страни, но и в световен мащаб, каза китайският президент Си Дзинпин в четвъртък.

„[Енергийното сътрудничество между двете страни] е модел на равнопоставено, взаимноизгодно и прагматично сътрудничество между Китай и Русия, което играе положителна роля за гарантиране на енергийната сигурност и устойчивото развитие на двете страни и дори на целия свят“, казаха от Китай . Централната телевизия го цитира в обръщение към участниците в руско-китайския енергиен бизнес форум.

„Китай е готов да работи с Русия за изграждане на енергийно партньорство на високо ниво“, подчерта той.

Според китайския лидер Китай също е готов да „направи по-голям принос за насърчаване на дългосрочно, здравословно, стабилно и устойчиво развитие на световния енергиен пазар и установяването на глобално партньорство в областта на чистата енергия“.

 

Руско-китайският енергиен бизнес форум се открива в четвъртък в Пекин. На него ще присъстват руският вицепремиер Александър Новак, министърът на икономическото развитие Максим Решетников и главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин.