АКТУАЛНИ

Рибари и хотелиери излизат на протест във Варна срещу вятърните паркове

Рибари и хотелиери излизат на протест във Варна срещу вятърните паркове

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Около 09:30 ч. на 18-и март, понеделник, ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположен в непосредствена близост хотелски комплекс.

Участниците ще изразят публично своята позиция срещу законодателната инициатива в рамките на 3 (три) часа. Планира се организиране на автошествие, което ще има сборен пункт в района на хотелския комплекс до ДКС. Автомобилите ще преминат от бул. “Княз Борис I” към бул. “Цар Освободител”, а след това ще се насочат към Община Варна по бул. “8-ми Приморски полк”.

Движението на колоната ще продължи в посока кв. “Аспарухово” и Рибарско пристанище “Карантината”.

Пряка причина за недоволството става организирана от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса във Варна по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море. Очакваше се това събитие да бъде проведено в понеделник в хотелски комплекс до ДКС.

“С тези действие на т.нар. Център за изследване на демокрацията се цели продължаване на лобисткото прокарване на Законопроекта. Ще покажем за пореден път, че българската морска общност и живеещите по Черноморието настояват за незабавното оттегляне на този законопроект”, заяви Емил Милев, председател на Риболовно сдружение “Черноморски изгрев”.

Протестът в понеделник е свързан и с липсата на лодкостоянки и места за домуване на риболовни кораби във Варна, проблем, който не е решен от над 3 десетилетия. Риболовните сдружения протестират и срещу злоупотребата с власт от страна на общински служители спрямо техни представители.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News