Решението на комисията по отбрана е факт: България да изпрати на Украйна „неизправни“ ракети

Решението на комисията по отбрана е факт: България да изпрати на Украйна "неизправни" ракети

Така и не стана ясно какво точно ще прави Украйна с неизправни ракети? Мнозина прозират, че чрез тази формулировка се цели да бъдат изпратени ракетите С 300 безвъзменздно на Украйна.

Комисията по отбрана към Народното събрание подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. 

„За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ четирима.

От БСП определиха министъра на комисията по отбрана Тодор Тагарев като опасен за националната сигурност и отново поискаха оставката му. „Възраждане“ също гласува против предложението. От „Има такъв народ“ обясниха, че подкрепят изпращането на боеприпаси, но не подкрепят предоставянето на зенитно-управляеми ракети.

В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси, обясни Тодор Тагарев пред журналисти преди началото на извънредното заседание на комисията.

Министърът обясни, че България ще предостави на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт. Не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, заяви Тагарев.

По-добре е да не съхраняваме неизправни зенитно управляеми ракети, защото това е опасно и може да бъде застрашен живота на личния състав, каза днес на учебния полигон „Ново село“ адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната.

Още новини четете в категория Новини