РАЗКРИТИЕ! Сериозен проблем с VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

РАЗКРИТИЕ! Сериозен проблем с VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”, каза за “Труд” експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев

 Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт, и няма никаква опасност за населението или за околната среда, продължи той.

Тази вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри. Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения, каза Касчиев.

Водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, засегнала е и тръбопроводи, кабели.

“За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия”, каза Георги Касчиев. В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели, допълни той.

Изтичането е станало във вторник. Става въпрос за 30 куб. метра. Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност, каза Георги Касчиев.

 

Източник Труд

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News

One thought on “РАЗКРИТИЕ! Сериозен проблем с VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

Comments are closed.