Доставките на Газпром газ за Европа през Украйна достигат 42,4 милиона кубически метра на ден

Доставките на Газпром газ за Европа през Украйна достигат 42,4 милиона кубически метра на ден

„Газпром“ е доставял газ за Европа през Украйна в обем от 42,4 милиона кубически метра на ден през газовата помпена станция „Суджа“ в Курска област на Русия, каза представител на „Газпром“ пред репортери.

„Газпром доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в обема, потвърден от украинската страна през газопомпената станция Суджа от 42,4 милиона кубически метра към 22 юни. Заявката за газопомпена станция Сохрановка е отхвърлена“, представител на Газпром каза пред репортери.

Транзитът през Украйна остава единственият маршрут за доставка на руски газ до страните от Западна и Централна Европа. Изпомпването по Северен поток е напълно спряно.

От май 2022 г., когато GTSOU обяви спирането на транзита към Европа през станция Сохрановка поради форсмажорни обстоятелства – компанията уж не може да упражнява контрол върху компресорната станция в Новопсков в Луганската народна република, доставките на руски газ преминават през Украйна в намален режим сила на звука. Руският газов холдинг, от друга страна, не вижда причина да спира изпомпването както досега.

През есента на 2022 г. Нафтогаз на Украйна подаде петиция до Международния арбитражен съд срещу Газпром за предполагаемо забавено плащане за услуги за транспортиране на газ през украинска територия. Изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер заяви, че арбитражното производство е нелегитимно и че участието на руския холдинг в процеса е безсмислено. В същото време Русия може да наложи санкции на Нафтогаз, ако украинската компания продължи да се занимава с нечестно поведение, което прави невъзможни бъдещите отношения с нея.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News