Ракът на крал Чарлз е бил открит рано, заяви британският премиер

Ракът на крал Чарлз е бил открит рано, заяви британският премиер

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че диагнозата за рак на крал Чарлз III е била открита рано в интервюто си във вторник.

„За щастие, ракът беше засечен рано и сега всички ще пожелаем на крал Чарлз да получи лечението, от което се нуждае, и да се възстанови напълно“, каза Сунак по време на радио интервю с Би Би Си.

Сунак каза, че е „като всички останали… шокиран и тъжен“ от новината.

Бъкингамският дворец обяви в понеделник , че 75-годишният Чарлз е бил диагностициран с неразкрита форма на рак, след като е бил приет в болница в Лондон за коригираща процедура за уголемена простата миналия месец. Кралски източник каза пред CNN, че откритата форма на рак, не е рак на простатата, но не уточни повече.

Чарлз ще се оттегли от публични задължения, докато се подлага на лечение, казаха от двореца. Той ще продължи да върши държавната работа и деловодството.

Това означава, че той вероятно ще продължи да получава ежедневните си червени кутии с държавни документи, за да може да продължи да работи у дома. CNN разбира, че се очаква кралят да продължи седмичната си аудиенция с премиера и че ще бъдат направени алтернативни мерки, ако неговите лекари го посъветват да сведе до минимум личния контакт.

Също така се разбира, че той ще продължи да бъде на разположение за държавни задължения като срещи на Тайния съвет. Все още обаче се уточняват подробности как ще стане това.

Сунак каза, че все още е в редовен контакт с краля и ще продължи да общува с него както обикновено. Той отказа да каже дали срещите им лице в лице ще продължат, но намекна, че диагнозата няма да повлияе на управлението на страната.

„Ще продължим с всичко, но той ще бъде в нашите мисли и молитви“, каза Сунак.

Изминаха само 17 месеца, откакто Чарлз се възкачи на трона след смъртта на майка си кралица Елизабет II. Тя управлява повече от 70 години, по-дълго от всеки британски монарх в историята.

Очаква се принц Уилям, син на Чарлз и престолонаследник, и кралица Камила да поемат повече публични ангажименти, за да отговорят на отсъствието на Чарлз.

Уилям си взе почивка, за да издържа семейството си, след като съпругата му Катрин претърпя операция миналия месец. Не е ясно за какво е била операцията й, но кралски източник каза пред CNN миналия месец, че състоянието на 42-годишната жена не е раково.

Източник: cnn.com   Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини