Русия и Китай критикуват САЩ за удари в Близкия изток

Русия и Китай критикуват САЩ за удари в Близкия изток

Те обвиняват Вашингтон, че повишава риска от ескалация в услуга на изборните надежди на Байдън.

Русия и Китай критикуваха Съединените щати за неотдавнашните им въздушни удари по цели в Ирак и Сирия.

Двете страни обвиниха Вашингтон, че повишава риска от регионална ескалация на заседание на Съвета за сигурност на ООН късно в понеделник. Москва също така твърди, че решението на САЩ да започнат атаките е свързано с предстоящите президентски избори през ноември.

Русия, чието нахлуване в Украйна беше тема на ожесточен дебат в Съвета за сигурност на ООН през последните две години, поиска срещата на съвета, след като САЩ нанесоха десетки удари срещу цели на Иран в Ирак и Сирия. Атаките последваха удар с дрон срещу американска база в Йордания, при който бяха убити трима войници.

Посланикът на Москва в ООН Василий Небензя твърди, че ударите са опит на САЩ да „покажат мускули“.

Той също така беше подхранван, каза той в Съвета за сигурност на ООН, от желанието да се повлияе на вътрешния политически пейзаж и да се укрепи „катастрофалния“ имидж на администрацията на президента Джо Байдън.

Атаките, които убиха няколко десетки души , включително цивилни, демонстрират пълното незачитане на международното право от страна на Вашингтон, добави Небензия. Той също така обвини САЩ, че се стремят да въвлекат близкоизточните сили, включително Иран, в регионален конфликт.

Съюзникът Сирия се присъедини към Русия, като посочи вътрешната политика на САЩ като мотив за ударите. Пратеникът Кусай Алдахак каза, че Дамаск отхвърля държавите да бъдат използвани като „платформа за предизборни кампании в САЩ и за демонстриране на груба сила, която подкопава принципите на колективната сигурност“.

Китай също осъди атаките. Посланикът на Пекин Джан Джун изрази безпокойството от ескалацията на напрежението.

„САЩ твърдят, че не се стремят да създават конфликти в Близкия изток или където и да е другаде, но в действителност те правят точно обратното“, каза той.

„Военните действия на САЩ несъмнено подклаждат нов смут в този регион и допълнително засилват напрежението.“

Източник: aljazeera.com   Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини