АКТУАЛНИ

Путин обсъжда ситуацията около Договора за РСМД с руския Съвет за сигурност

Путин обсъжда ситуацията около Договора за РСМД с руския Съвет за сигурност

Ситуацията около Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМД) беше централна тема на срещата на руския президент Владимир Путин с руския Съвет за сигурност.

„Днес ще обсъдим по-нататъшните стъпки на Русия по отношение на едностранния мораториум върху разполагането на наземни ракети със среден и по-малък обсег“, каза той.

Путин припомни, че преди няколко години САЩ са се оттеглили от договора под измислен претекст и са обявили плановете си за производство на такива ракетни системи.

През 2019 г. Русия обеща, че ще се въздържа от производство и разполагане на такива системи, докато Съединените щати откажат да ги разположат в която и да е част на света.

„Сега е известно, че Съединените щати не само са произвели тези ракетни системи, но вече са ги използвали по време на учения в Европа, в Дания. Неотдавна беше обявено, че те са във Филипините. Няма информация дали тези ракети бяха премахнати оттам или не“, каза Путин.

Доклади по темата изнесоха министрите на външните работи и на отбраната на Русия Сергей Лавров и Андрей Белоусов.

По-рано Съединените щати обявиха планове за разполагане на ракети със среден обсег в Азия, за да сдържат Китай.

На 2 август 2019 г. Съединените щати официално се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (INF). Той е подписан от Съветския съюз и Съединените щати на 8 декември 1987 г.

САЩ оправдаха този ход с предполагаемия отказ на Русия да се съобрази с американското ултимативно искане. Новите крилати ракети 9M729 да бъдат елиминирани, тъй като те нарушават Договора за INF. Москва категорично отхвърли тези обвинения. Заявявайки, че техническите параметри на ракетата 9M729 са в рамките на параметрите, разрешени от договора. Тя представи насрещни претенции към Вашингтон.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News