Путин и Орбан обсъждат Украйна и възобновяване на широкия диалог

Путин и Орбан обсъждат Украйна и възобновяване на широкия диалог

Руският президент Владимир Путин разговаря в Москва с унгарския премиер Виктор Орбан, първият западен лидер, посетил Русия от април 2022 г. Ключовият въпрос на дискусиите между двамата лидери беше украинското уреждане и възобновяването на широкия диалог.

Според Путин Русия се стреми да прекрати военните действия в Украйна, но Киев и неговите спонсори отхвърлят всички мирни предложения. Орбан заяви, че търсенето на мирно решение трябва да продължи.

ТАСС събра акцентите от посещението на унгарския премиер в Москва.

Путин относно мирните инициативи, свързани с Украйна

Русия остава отворена за „обсъждане на политическо и дипломатическо“ решение за Украйна, но Киев не желае да го направи.

Киев все още „не е готов да се откаже от идеята за водене на война до победен край“.

Киевският режим не си позволява да се занимава с идеята за прекратяване на военните действия, тъй като в този случай „ще изчезне извинението за удължаване на военното положение“ и страната ще трябва да проведе избори. Но шансовете на „загубилите рейтинг и легитимност украински управляващи“ да ги спечелят биха били близки до нула.

Западните „спонсори“ продължават да се опитват „да използват тази страна и нейния народ като таран, жертва в конфронтацията с Русия“.

Предложенията за Украйна, които бяха обявени по-рано, позволяват прекратяване на военните действия и започване на преговори. Освен това това трябва да бъде „не просто примирие или временно прекратяване на огъня, а не някаква пауза“, която Киев може да използва за прегрупиране. Русия е „за пълно и цялостно прекратяване на конфликта“.

Основното условие за уреждане в Украйна е пълното изтегляне на украинските войски от Донецката и Луганската народни републики, както и от Запорожката и Херсонската области.

„Има и други условия, но всичко това е предмет на доста задълбочено разглеждане в хода на евентуална съвместна работа.

Путин за отношенията с Унгария, ЕС

Тъй като Унгария е председател на Съвета на Европейския съюз от 1 юли, имаше обмен на мнения за състоянието на отношенията между Русия и ЕС, които „в момента са в най-ниската си точка“.

Русия е благодарна на Орбан за посещението в Москва.

„Приемаме го като опит да възстановим диалога и да му дадем допълнителен тласък.

Русия и Унгария продължават да си сътрудничат на принципите на прагматизъм и взаимна изгода в редица области, преди всичко в енергетиката. Например стартирането на нови блокове на руската атомна електроцентрала Paks в Унгария ще осигури на потребителите евтина и чиста енергия.

Москва и Будапеща поддържат сътрудничество и в областта на медицината и фармацевтичната индустрия.

Ключови изявления на унгарския премиер

През последните две години стана ясно, че няма да се постигне споразумение без дипломация.

„Мирът няма да дойде сам, трябва да работите за него.“

Унгария се превърна в една от малкото страни в Европа, която поддържа връзка както с Русия, така и с Украйна.

„Ето защо бях в Киев тази седмица и затова съм в Москва сега“.

Позициите на двете страни са много различни. Необходимо е „да се предприемат много стъпки, за да се доближи краят на войната“.

Унгария няма да „обърне внимание“ на критиките от ЕС за посещението в Москва.

Обстоятелствата на посещението

Посещението е по искане на Унгария. Орбан пристигна в Москва малко след посещението си в Киев на 2 юли. Унгарският премиер предложи на украинския президент Владимир Зеленски условия за прекратяване на огъня, но последният ги отхвърли.

На срещата в Кремъл Орбан каза, че броят на страните, които могат да разговарят и с двете страни на конфликта в Украйна, намалява. Унгария „вероятно скоро ще стане единствената в Европа, която разговаря и с Русия, и с Украйна“, каза той.

Унгарският премиер е първият западен лидер, посетил Русия от април 2022 г. От началото на специалната военна операция през февруари 2022 г. само още един лидер на ЕС – австрийският канцлер Карл Нехамер – е идвал в Русия за разговори с Путин. Нехамер посети Москва на 11 април 2022 г.

Самият Орбан също не е за първи път в Москва през последните две години, но предишното му пътуване – на 3 септември 2022 г. – беше частно, тъй като той присъства на церемонията за сбогуване с бившия съветски лидер Михаил Горбачов. Тогава той не се срещна с руския президент. Путин и Орбан се срещнаха през октомври 2023 г. в Пекин в кулоарите на форума на инициативата „Един пояс, един път“.

Реакция на разговорите

След като Орбан кацна в Москва, няколко европейски държавни и правителствени ръководители осъдиха решението му да пътува до Русия. Сред тях бяха президентът на Литва Гитанас Науседа, министър-председателят на Латвия Евика Силина и премиерът на Швеция Улф Кристерсон.

Новинарският уебсайт Euractiv цитира европейски служители, според които Орбан не е информирал ЕС за плановете си да пътува до Москва. Един от източниците на сайта каза, че ако унгарският премиер се беше обърнал към Брюксел по въпроса, той настоятелно би бил посъветван да отмени посещението.

Европейската комисия се присъедини към критиките за посещението на Орбан в Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че действията на Орбан изпращат грешен сигнал към Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните членки на алианса ще обсъдят резултатите от посещението на унгарския премиер в Москва на срещата на върха във Вашингтон през юли.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев каза, че „истерията“ в Европа около разговорите между Путин и Орбан потвърждава, че „ЕС и техните господари САЩ се нуждаят от война, а не от мир“.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News