Путин: Евразийската интеграция е от полза за всички страни

Русия ще отдели средства за търсене, регистриране и правна защита на руската собственост в чужбина, включително собственост

Членството в Евразийския икономически съюз (ЕАИС) носи дивиденти за всички страни, включително и за Киргизстан, каза президентът на Русия Владимир Путин във видеообръщение към участниците в Десетата междурегионална руско-киргизстанска конференция, пише ТАСС.

„Евразийската интеграция носи неоспорими ползи за всички участващи държави и, разбира се, за Киргизстан“, каза руският лидер. Присъединяването на Киргизстан към Евразийския икономически съюз преди осем години улесни растежа на междурегионалната търговия и индустриалното взаимодействие на страната с Русия, отбеляза той.

БВП на Киргизстан и промишленото производство са се увеличили 2,3 пъти, а износът се е удвоил за осем години, подчерта Путин.

„Евразийската банка за развитие, която инвестира в големи регионални инфраструктурни проекти като реконструкцията на язовир Токтогул и магистралата Бишкек-Ош, активно привлича инвестиционни ресурси в страната. Евразийският фонд за стабилизиране и развитие финансира технологичното обновяване на водноелектрическата централа Камбар-Ата-2, системата за използване на водата в района на Ош“, каза държавният глава.