Провокация към Русия: НАТО започва учения във Финландия, Норвегия и Швеция

Провокация към Русия: НАТО започва учения във Финландия, Норвегия и Швеция

НАТО ще започне учения в понеделник, за да защити новоразширената си северна територия

Повече от 20 000 войници от 13 държави участват в учения. Продължили близо две седмици в северните райони на Финландия, Норвегия и Швеция.

С участието на над 4000 финландски войници, ръководеният от Норвегия. Nordic Response 2024 представлява най-голямото учение на новодошлия в НАТО, според финландските военни.

„За първи път Финландия ще участва като държава-членка на НАТО в упражняването на колективна отбрана на регионите на алианса“.

Това се казва в изявление на финландските отбранителни сили.

Финландия, която споделя 1340-километрова граница с Русия, се присъедини към НАТО през април 2023 г. в исторически ход след десетилетия на военна необвързаност.

Тъй като кандидатурата й вече е ратифицирана от всички членове на НАТО, съседна Швеция в момента финализира формалностите за влизане във военния съюз като 32-ия си член – най-вероятно през март.

И Швеция, и Финландия бяха развили силни връзки с НАТО след края на Студената война. Общественото мнение остана твърдо против пълноправното членство до нахлуването на Русия в Украйна.

Необвързаността се разглежда като най-добрия начин да се избегне напрежението с Русия, техния мощен съсед в региона на Балтийско море. Но руската агресия предизвика драматична промяна в общественото мнение в двете страни. Те кандидатстваха съвместно за членство в НАТО през май 2022 г.

Въпреки това, „благодарение на разширяването на НАТО с Финландия и в крайна сметка с Швеция, сега разширяваме учението“. Заявиха норвежките въоръжени сили на своя уебсайт. Тази година домакини на учението са Финландия, Норвегия и Швеция.

Участващите държави в учението, което ще продължи до 15 март, са Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и САЩ.

Приблизително половината от участващите войски ще тренират на сушата. Останалите ще тренират в морето, с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и различни амфибийни плавателни съдове. И във въздуха с повече от 100 изтребители, транспортни самолети, самолети за морско наблюдение и хеликоптери, според норвежките военни.

Комбинираното съвместно обучение ще се съсредоточи върху отбраната и защитата на северния регион, заявиха норвежки военни служители.

„Трябва да можем да отвърнем на удара. И да спрем всеки, който се опитва да оспори нашите граници, ценности и демокрация“.

Това заяви генерал Трон Странд от Кралските норвежки военновъздушни сили, командир на Норвежкия център за въздушни операции.

„С настоящата ситуация със сигурността в Европа учението е изключително актуално и по-важно от всякога“, добави той.

„Далечният север представлява важен и стратегически разположен район за НАТО“. А учението Nordic Response 2024 „увеличава скандинавската готовност и способността за провеждане на мащабни съвместни операции при предизвикателни метеорологични условия и климат“, заяви НАТО на своя уебсайт.

Новият президент на Финландия Александър Стуб ще инспектира учението. Заедно с норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре в Северна Норвегия на 7 март. Това е първото пътуване в чужбина за Стуб, откакто той положи клетва като нов държавен глава на Финландия и върховен военен командир на 1 март.

 

Превод и редакция: MEDIAMALL, Източник: apnews.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм