Аборта във Франция ще стане конституционно право

Аборта във Франция ще стане конституционно право

Франция е на път да стане първата държава, закрепила свободата на аборт в конституцията си

Опит на президента Еманюел Макрон да изпрати силно послание за подкрепа на репродуктивните права и в същото време да спечели политически точки за сметка на възраждаща се крайна десница.

Поправката ще бъде добавена към френската конституция, ако три пети от парламентаристите от горната и долната камара одобрят законопроекта по време на извънредно гласуване, което се провежда в понеделник във Версай.

Мярката премина през двете камари на френския парламент и се очаква да бъде приета.

Правата на абортите се подкрепят широко във Франция и ограничаването им не беше публично обсъждан въпрос. Докато френската левица от години искаше да добави конституционна защита към аборта. До 2022 г. повечето законодатели смятаха, че подобен ход е ненужен.

Правителството на Макрон беше подтикнато към действие от решението на Върховния съд на САЩ да отмени Роу срещу Уейд , давайки зелена светлина на отделните щати да забранят процедурата.

„Невъзможно е да се каже дали правата на абортите няма да бъдат поставени под въпрос в бъдеще във Франция“, каза пред POLITICO Матилд Пано, ръководител на лявата група „Непреклонена Франция“ в Националното събрание. „Важно е да се възползваме, когато имаме хора на наша страна.“

Тя каза, че Макрон е действал само благодарение на „работата на феминистки организации и парламентаристи“.

„Той може да се похвали, но това е преди всичко нашата победа“, каза Панот.

Разделяне на десницата

Докато абортите са законни в по-голямата част от Европейския съюз, десните популисти в целия блок прилагат политики, предназначени да ограничат или да направят по-сложен достъпа до процедурата.

В Унгария бременните жени трябва да слушат пулса на ембриона, понякога описван като „сърдечен ритъм на плода“. Термин, който медицинските специалисти отхвърлят, още от първото ултразвуково изследване.

Полша забрани абортите. Докато дясната партия „Право и справедливост“ беше на власт, въпреки че новият премиер Доналд Туск работи по отмяната на забраната.

Официално крайнодесният „Национален сбор“ подкрепя правото, но абортът остава разделяща тема в редиците му. От нейните 88 депутати 46, включително трикратният кандидат за президент Марин льо Пен, гласуваха в подкрепа на конституционната ревизия. Дванадесет гласуваха против; 14 се въздържаха.

Националният сбор в момента се разраства в социологическите проучвания преди европейските избори през юни. Неотдавнашно проучване показа, че про-Макрон листата за европейските избори изостава с 12 процентни пункта от френския крайнодесен приносител. И само седем пред подкрепяната от социалистите листа, водена от Рафаел Глюксман.

Подкрепяйки изключително популярно предложение няколко месеца преди изборите, Макрон създаде главоболия на консервативните и крайнодесните лидери, докато чакаше подкрепа от левицата.

Включването на правото на аборт в конституцията е начин за „обединение срещу консерваторите и реакционерите“, заяви пред „Политико“ Кристофър Вайсберг, депутат от про-Макрон. „Това помогна за изграждането на консенсус и се показахме под прогресивна светлина. „

Вайсберг, който представлява френските граждани, живеещи в Канада и САЩ. Заяви, че е видял безпокойство сред избирателите си в щата след делото Роу срещу Уейд, като някои дори преосмислят бъдещето си в страната.

Увеличаване на поляризацията

Проучване на IFOP от 2022 г. показва, че 81 процента от анкетираните са в полза на добавянето на правото на аборт към конституцията. С мнозинствена подкрепа в различните партии. Само 10 процента отговориха, че имат отрицателно мнение за легализацията на абортите.

„Когато абортите бяха узаконени през 1975 г., френското население беше разделено по въпроса“.

Това каза Пиер-Адриен Бартоли, анализатор от института за проучване на мнения OpinionWay, като посочи, че тогава религиозното практикуване е било много по-разпространено в сравнение с широко секуларизираното френско общество.

„Съгласието, че абортът трябва да бъде забранен във всички случаи, почти изчезна“.

Нарастващата поляризация на френската политика от време на време кара въпроса да се появява отново в обществения дебат.

CNews, новинарски канал, притежаван от набожния католически милиардер Винсънт Болоре и често сравняван с американския Fox News. Наскоро показа графична презентация на абортите като първа причина за смъртност по целия свят.

Каналът по-късно се извини за това. Френското консервативно движение Les Républicains също имаше съмнения. Франсоа-Ксавие Белами, водещ кандидат на партията за изборите за ЕС. Заяви в интервю през 2019 г., че е „лично“ против абортите и е участвал в антиабортни протести в миналото.

Жерар Ларшър, също член на Републиканците и президент на консервативно контролирания Сенат, каза, че е против даването на статут на аборт в конституцията. Като твърди, че „абортът не е застрашен във Франция“.

Много противници на конституционната ревизия повториха неговите чувства. Подчертавайки, че тяхното противопоставяне се основава на правни или процедурни основания и че те не се стремят да забранят абортите.

„Макрон принуди Les Républicains да приемат позиция по въпрос, по който в партията съществуват широк спектър от мнения“, каза Бартоли. За крайнодесния Национален сбор, предизвикателството е „да запази имиджа на твърд опонент“. Без да отчуждава своята база, която в мнозинство „ще се зарадва на предложената промяна“, добави той.

 

Източник: Politico.eu, Превод и редакция: MEDIAMALL

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм