Прокуратурата предупреди: Ще бъдем безкомпромисни при всеки опит за радикални действия и призиви за насилие

Прокуратурата предупреди: Ще бъдем безкомпромисни при всеки опит за радикални действия и призиви за насилие

Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, Прокуратурата на Република България заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите.

Това се казва в позиция, разпространена до медиите от пресцентъра на държавното обвинение.

„В тази връзка следва да напомним, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл.164, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и на чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война). В тази връзка при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер, прокуратурата ще прилага закона с цялата му строгост“, посочват от прокуратурата.

Органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления.