Приложение на Google е много по-ефиктивно при природни бедствия от държавната BG – ALERT

Приложение на Google е много по-ефиктивно при природни бедствия от държавната BG – ALERT

Системата BG-ALERT изобщо не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи

Това обяви директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов пред БНР. Системата е проект именно на пожарната и се води към нея. BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване.

От думите на Джартов обаче стана ясно, че тази система не може да предупреждава за земетресения. Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони, за които говорят хора от Пловдив и Асеновград, всъщност са от платформата на Гугъл за известяване.

„BG-ALERT не беше задействана предвид факта, че тя е предназначена да известява само в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана“, заяви Джартов. „Възможно е гражданите да са получили особено тези, които използват устройства с операционна система Андроид, съобщения от Гугъл. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение“, добави още той.

 

Източник: Сега

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News