Председателският съвет в НС решава днешния дневен ред

Председателският съвет в НС решава днешния дневен ред

Преди началото на заседанието, ще се проведе председателски съвет, където ще бъдат обсъдени дневният ред на депутатите и основните приоритети на законодателните инициативи за всяка парламентарна група.

След избирането на председател на Народното събрание (НС) днес, новият парламент може да започне своята работа, съобщава БНТ.

Преди заседанието ще се състои председателски съвет, на който ще бъде разгледан дневният ред на депутатите и основните приоритети на законите за отделните парламентарни групи.

Народните представители ще обсъдят и искането от премиера Димитър Главчев към парламента да реши кой ще представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли.

Според Главчев, поради важността на форума, нивото на участие от българска страна трябва да бъде определено от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия срок за регистрация на националните делегации.

Изборът на председател на парламента може да стартира и процедурата по формиране на ново правителство. Одобрението на Рая Назарян беше ключово условие от ГЕРБ-СДС за продължаване на преговорите за кабинет.

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, подчерта, че ще се фокусира върху първия мандат, който смята за единствено възможен. Той настоява постовете на премиер и министрите на външните работи и отбраната да бъдат за ГЕРБ.

ДПС отново подчертаха необходимостта от евроатлантически кабинет, докато ИТН искат третия мандат, за да предложат експертно правителство и да поемат пълната отговорност. Останалите парламентарно представени партии до момента отказват да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС и не са се отзовали на поканата за разговори.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News