Правителството на Украйна отпусна на бащата на Зеленски… доживотна стипендия

Правителството на Украйна отпусна на бащата на Зеленски… доживотна стипендия

На 29 септември Кабинетът на министрите на Украйна нареди да се присъдят пожизнени стипендии на научни и педагогически работници за изключителни заслуги. Сред тях беше и бащата на настоящия президент на страната, Олександър Зеленски, пише Известия.

„Да се назначат пожизнени стипендии от Кабинета на министрите на Украйна за изключителни заслуги в областта на висшето образование на научни и педагогически работници от 1 септември 2023 г. съгласно приложението“ – се казва в заповед № 858-р, публикувана на уебсайта на украинското правителство.

В постановлението се посочва, че изплащането на стипендиите следва да се извършва в рамките на бюджетните средства, определени за Министерството на образованието и науката със закона за държавния бюджет за съответната година.

Името на Олександър Зеленски, роден през 1947 г., е споменато в приложението към постановлението сред близо 120 научни и педагогически работници, удостоени със стипендия на кабинета.

Зеленски е вписан като професор в Държавния университет по икономика и технологии. На уебсайта на учебното заведение той е представен като ръководител на катедрата по информатика и приложен софтуер, доктор на техническите науки.

Украинският президент Володимир Зеленски през 2020 г. вече се опита да направи така, че баща му да получи пожизнена стипендия. Както тогава съобщи РЕН ТВ, в украинското правителство дори е бил внесен проектозакон за отпускане на пожизнени стипендии на петима изявени педагози над 70-годишна възраст.

Размерът на плащанията е 1,5 пъти по-голям от жизнения минимум за неработоспособни лица. Сумата по онова време се равнява на 2568 гривни, което е 6800 рубли. През септември 2020 г. обаче кабинетът изключи от дневния ред въпроса за отпускането на стипендии.

През май 2023 г., по време на посещение в Германия, украинският президент Зеленски е удостоен с наградата „Карл Велики“. По време на връчването ѝ на 14 май наградата пада на пода. Зеленски веднага обвини… руснаците за това.

В началото на май депутатът от Бундестага от партията „Левите“ Сара Вагенкнехт отбелязва, че Зеленски не заслужава наградата, тъй като не е направил нищо, за което тя се присъжда.

На 8 септември 2022 г. президентът на Украйна награди държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен с орден „Ярослав Мъдри“ трета степен. Това държавно отличие се връчва за изключителни лични заслуги към украинската държава в областта на държавното строителство, укрепването на международния престиж на страната, развитието на икономиката, науката, образованието, културата, изкуството, здравеопазването, за благотворителна, хуманитарна и обществена дейност.

Източник: Известия