По искане на Руската федерация Съветът за сигурност на ООН ще проведе закрита среща за „Северен поток“

Дания прекрати разследване за взривяването на "Северен поток"

Съветът за сигурност (СС) на ООН ще проведе закрито заседание в сряда, 8 ноември, по темата за подкопаването на Северен поток. Това съобщиха във вторник от постоянната мисия на Бразилия в ООН.

„По искане на Руската федерация ще се проведе закрита среща за „Северен поток“, каза постоянното представителство на Бразилия.

Отбелязва се, че срещата ще се състои след откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, което ще започне в 23:00 часа московско време. То ще се състои по инициатива на Русия във връзка с атаките на киевските власти срещу Донецк.

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентно разрушение“, настъпило на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведски сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по протежение на морски тръбопроводи. След това Генералната прокуратура на Руската федерация започна образуване на дело за международен терористичен акт. Германия, Дания и Швеция обявиха собствени национални разследвания, но отказаха да въвлекат Русия в тях.

На 8 февруари носителят на наградата „Пулицър“ публицист Сиймор Херш в своя статия, цитирайки източник, заяви, че взривни устройства под руски газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учението Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти . Според Херш решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, участващи в проблемите на националната сигурност.