Първият медицински хеликоптер е негоден за планинско спасяване

Първият медицински хеликоптер е негоден за планинско спасяване

Първият медицински хеликоптер, който пристигна през тази седмица в България, няма да може да се използва за планинско спасяване заради липсата на лебедка. Вторият и третият обаче ще бъдат снабдени с такава. Това заяви директорът на дружеството „България Хели Мед Сървиз“ Димчо Добрев пред Би Ти Ви. То беше създадено за осигуряване на въздушен транспорт с хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ.

„Опцията при закупуване на седма и осма машина е такава, че те също ще имат лебедка. Преди пристигането на втория и третия хеликоптер, от „България Хели Мед Сървиз“ ще преминат обучение по трима оператори, общо шест, за работа с лебедка. Това е специализиран вид подготовка и ще може да се оказва помощ по въздуха с пускането на лебедка със спасител или вдигането на пострадал от мястото на събитието“, добави Добрев.

Очаква се до края на 2026 г. да бъдат доставени всички 8 машини, които съгласно договора пристигат през шест месеца.

Добрев посочи, че планинското спасяване към момента не влиза в системата за спешна медицинска помощ HEMS. С промяна на европейския регламент от месец май част от планинската дейност и спасителните операции. Извън операциите за търсене и спасяване ще могат да се изпълняват в системата HEMS. „България Хели Мед Сървиз“ има готовност за изпълнение на тези операции“.

Медицинският хеликоптер щe позволява реакция в рамките на златния час за оказване на помощ на нуждаещите се и транспортирането им до болница.

„Случаите, в които ще бъде вдиган хеликоптерът, ще бъдат определени съгласно медицинските стандарти за спешна помощ. След като те вземат решение по съответния протокол, протича информацията до оператора „България Хели Мед Сървиз“. Който вдига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, оказва се помощ на пациента. Той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща в базата“, допълни Димчо Добрев.

Още новини четете в категория Любопитно.