Първата въздушна линейка кацна в София

Първата въздушна линейка кацна в София

След години чакане и смяна на няколко правителства, управлението на акад. Николай Денков доведе в България първата въздушна линейка. Тя кацна в авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на Летище „София“.

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяка част на страната да бъде покрита от поне два медицински хеликоптера, отбеляза министър-председателят.

„Да не пропускаме истинските герои – летците, които ще управляват хеликоптерите, и лекарите, които ще спасяват пациентите. Искам да отбележа усилията на екипите на министър Георги Гвоздейков и министър Христо Хинков, за това, че успяха навреме да постигнат тези резултати, така че в най-близко време хеликоптерите да започнат своята работа и да спасяват хората в България“, добави той.

Медицинските хеликоптери ще летят само при хубаво време.

„Говорим за хеликоптери, които летят при специфични метеорологични условия, което означава, че трябва да летят само при благоприятно време. Такива са правилата за летене на такъв тип машини, обясни министърът.

Гвоздейков лично присъсътва на пристигането на въздушната линейка в България. На борда са италиански пилоти.

Очаква се в страната ни да има летателни площадки в 20 болници. Първата лицензирана площадка е в столичната болница „Света Анна“. Останалите се изграждат поетапно.

„Св. Анна“ беше първата болница, която получи сертификат на хеликоптерната площадка само пред няколко дни. И други колеги в страната са почти готови, за щастие, и ще бъдат сертифицирани в идните дни. Това наистина ни прави в крак със съвременните тенденции в медицината. Зарадвах се, като чух от г-н премиера термина „Златния час“. Този час всъщност е термин само при инсултите. Хеликоптерът ще е супер ценен и за травми, особено в отдалечени местности, особено в ситуации, в които трябва много специализирана помощ, специална апаратура, специалисти. Инсултите трябва да могат да се лекуват на все повече места, да се лекуват модерно във всяка областна и общинска болница“, коментира д-р Росен Калпачки – ръководител на Клиниката по неврология към болница „Света Анна“ в София.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини