Отоплението през зимата – задача с много неизвестни

Експерт: Няма основание за 30% по-високи сметки за парното
Фючърсите надхвърлиха $600 за 1000 куб./м за първи път от март насам

Цените на газа в Европа се повишават на фона на наближаващия отоплителен сезон, аварията на газопровода Balticconnector, спирането на производството в израелско находище и предстоящите стачки в заводите за втечнен природен газ на Chevron.
Ноемврийските фючърси на хъба TTF в Холандия днес поскъпнаха с 5,68% до 56,01 евро за мегаватчас или 619,7 долара за 1000 куб. м, показват данните на борсата ICE . Така цената на синьото гориво  се повиши над границата от 600 долара за 1000 куб. м за първи път от 10 март тази година.

На пазара се засилват опасенията от намаляване на доставките на газ в навечерието на зимата, пише Bloomberg. Сред факторите за ръста на цените са войната между Израел и „Хамас“, възможните удари по ключови експортни проекти в Австралия и уязвимостта на газовата инфраструктура, за което свидетелства течът в балтийския газопровод Balticconnector, който свързва енергийните системи на Естония и Финландия. Съществуват рискове аварията на Balticconnector, чиято експлоатация е преустановена, да се дължи на саботаж. Освен това през следващите дни в Европа се очаква рязко застудяване.

На този фон цените на газа рязко се повишиха – от края на миналата седмица (5 октомври) котировките в Европа са се увеличили с повече от 54%. Само от 11 октомври насам цената  се е повишила със 106 долара, или повече от 20 %.

Враца и Перник са градовете у нас, където се очаква най-малко поскъпване на парното. КВЕР одобри поевтиняване с няколко стотни на топлоенергията, която местните топлофикации продават на клиентите си, но връщането на 20-процентовата ставка за ДДС на услугата ще доведе до увеличение на цената. Всъщност потребителите влизат в новия отоплителен сезон с по-високи цени на почти всички енергоносители. Изключението е природният газ, но за него притесненията на домакинствата са свързани с доставките. 
 
Обичайно за сезона, на прага на студените месеци, настъпва времето на треската за топло. Домакинствата отново са изправени пред избора не само на евтин, но и на удобен начин за отопление. Публично достъпни и безплатни данни как се отопляват домакинствата няма. Доставчиците на топлоенергия също спестяват информация за потребителите си, а и тя се променя всяка година, както и цената на енергоизточниците. А това се оказва тъмна материя за редовия потребител. От тук следва и постоянното му лутане в начините как да се отоплява изгодно, ефективно и удобно.
 
Достъп до централно парно в голяма част от Враца има отдавна, но в годините на прехода много домакинства се отказаха от услугата. В този отоплителен сезон местната Топлофикация влиза с одобрена от КВЕР цена по-ниска с 6 стотни спрямо миналогодишната, но намалението ще се стопи заради възстановеното ДДС от 20 на сто. Въпреки това, 1/3 от жилищата в града ще се греят централизирано. Миналата зима за средно голям апартамент това е струвало около 1100 лева.
 
Пенсионерите са част от преобладаващия дял врачани, които се отопляват на ток. 
 
А доскоро масово употребяваните дърва, както и пелетите, от няколко години поскъпват значително всеки сезон – този с 30 лева за кубик.